STOCKHOLM 20230113
Besök på mönstringskontoret. En person håller i sin mönstringsmapp.
Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
STOCKHOLM 20230113 Besök på mönstringskontoret. En person håller i sin mönstringsmapp. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Katarina Erlingson: Lumpen inte enda sättet få göra en insats

Två av tre är för sjuka för att kunna göra lumpen löd rubriker häromdagen. Vad är det med våra unga, är det en samling klena och sjukliga stackare som inte klarar att vara med och försvara vårt land? Så enkelt är det förstås inte.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Innan någon kan göra lumpen blir man kallad till mönstring för att se om och var man kan passa. Har man god kondition och är stark är det kanske kustjägare som lockar. Är man mer stark i huvudet än i kroppen kan man behövas på andra positioner, som till exempel tolkskolan.

110000 artonåringar har fått ett underlag till mönstringen som ska fyllas i, vilket de flesta också har gjort. Men 64 procent lämnar svar som gör att de inte kommer att kallas till mönstring. Det är betydligt fler än det var under de första åren efter att värnplikten återinfördes 2017. Många anger psykisk ohälsa, vilket gör att de diskvalificeras, men också andra diagnoser.

ANNONS

De som ska försvara Sverige måste vara kapabla till det, men det är oroväckande siffror att så många faller ifrån på grund av olika diagnoser och sjukdomar. En större andel är flickor och där vet man av andra undersökningar att ångest och depression är vanligt.

Det är lätt att tro att många ljuger eller friserar sanningen när de fyller i mönstringsunderlaget, men Plikt- och prövningsverket säger sig har jämfört med socialstyrelsens register och inte hittat några större avvikelser.

Men nog finns det en och annan som vill slingra sig ur, särskilt när det inte krävs läkarintyg. Det sistnämnda är egendomligt och måste ändras. Det är visserligen brottsligt att ljuga i mönstringsansökan, man kan få böter och en prick i belastningsregistret, men risken att bli upptäckt är nog inte så stor. Det kräver resurser att undersöka sanningshalten och dessa lägger säkert Plikt- och prövningsverket på annat. Åtminstone så länge man får ihop tillräckligt många som kan rycka in i lumpen.

I Falkenbergs kommun är det 122 unga, födda 2006, som kommer att mönstra från och med maj i år, i Varberg är det 148. Totalt kommer 27900 unga att kallas till mönstring, 70 procent killar och 30 procent tjejer.

Med uppehåll i värnplikten 2010-2017 och därefter en långsam uppbyggnad är många unga antagligen oförberedda när mönstringsunderlaget och den eventuella kallelsen till mönstring ligger i brevlådan. Men Rysslands invasion i Ukraina och den långa processen innan Sverige kom med i Nato gör förhoppningsvis att försvarsviljan stiger även hos de unga. Det har märkts hos de äldre i antal ansökningar till Hemvärnet och borde märkas även bland artonåringarna.

ANNONS

Reglerna för att få mönstra är rimliga, men man kan leka med tanken om inte unga med psykisk ohälsa skulle kunna må bättre av att hamna i ett sammanhang som lumpen. Om inte annat borde civilförsvaret kunna se en möjlighet här.

ANNONS