Katarina Erlingson: Legalisering av droger löser inte gängvåldet

Politiker av alla färger nästan tävlar om att hitta den optimala åtgärden för att klämma åt de kriminella gängen. Hårdare straff, visitationszoner, anonyma vittnen är några av förslagen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Sverige har sen länge en restriktiv narkotikapolitik, men de senaste åren har det hörts fler och fler röster för att avkriminalisera bruk av droger och rentav legalisera droger. Det sistnämnda framför allt för att man tror att det skulle slå undan benen på de kriminella gängen. En sak man kan vara säker på är att kriminella alltid hittar nya sätt att skaffa sig inkomster, legala eller inte.

I HN:s granskning av gängen i Falkenberg intervjuas en avhoppare under det fingerade namnet David. Han vittnar om att han levererat kokain till hemmafester med etablerade personer med jobb på bank, inom vården, som företagare. Grupper som av politiker och debattörer uppmanas att sluta göda de kriminella gängen, uppmaningar som antagligen är ämnade att misslyckas. Men det är viktigt att uppmärksamma dessa till synes välartade som hycklar när de i andra sammanhang kritiserar politiker och polisen för att inte göra tillräckligt för att öka tryggheten och för att minska brottsligheten. Kanske har de själva, utan att veta om det, ett barn som tar droger, som David berättar om.

ANNONS

De vuxna som drar en lina på sina grillfester i villan vet förstås att de göder gängen, men de väljer att blunda. Varför vissa använder kokain handlar antagligen inte bara om att höja stämningen på festerna, det handlar kanske också om något annat. Status i vissa kretsar, det signalerar pengar och jaggörvadjagvill-attityd.

De vuxnas liberala inställning till droger sprider sig förstås till barnen, men alla som vill avkriminalisera är förhoppningsvis inte droganvändare själva. Men det är oroväckande att många unga har en liberal inställning till droger. De flesta politiska ungdomsförbunden vill avkriminalisera bruk av narkotika. Sverige har ovanligt höga dödstal när det gäller narkotika, men avkriminalisering är knappast den enda lösningen. Man hänvisar gärna till länder som har avkriminaliserat och legaliserat droger. Men det är inte så enkelt som att allt numera är frid och fröjd i dessa länder. GP:s politiske redaktör Adam Cwejman skrev i höstas en lång krönika "Kan legalisering av narkotika stoppa gängkriget?". Han var själv tidigare anhängare av legalisering, men efter att ha fördjupat sig i utvecklingen i USA och Kanada har Cwejman kommit fram till att det inte är så enkelt. Legaliserar man cannabis ökar också användningen, och smugglingen av, tyngre droger. Som sagt, de kriminella är uppfinningsrika.

ANNONS

Sverige behöver en bättre narkotikapolitik och framför allt en annan attityd gentemot de narkomaner som vill ha hjälp att sluta. Vården måste se narkomanerna som sjuka i första hand, inte som kriminella. Stuprören mellan vården, polisen och det sociala behöver bättre hängrännor. Att legalisera, eller ens avkriminalisera, är inte lösningen utan kan snarare göra ont värre. Gängen slutar inte och vi riskerar att offra de unga på kuppen.

ANNONS