Maria Haldesten: Låt inte nya absurda krav stoppa gårdsförsäljning

Hallands bryggerier och destillerier förtjänar bättre. Gör KD regeringen handlingsförlamad – följ Centerpartiets råd om genvägar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Totalhaveri! Christofer Bergenblock (C) skräder inte orden. Lyckligtvis är det inte den blänkande kopparpannan "Storasyster" han syftar på, som beskrivs som en av hemligheterna bakom Skrea Backe destilleris framgångar.

Det är regeringens usla hantering av frågan om gårdsförsäljning, som har väckt den halländske riksdagsledamotens missnöje.

De förslag som, enligt läckor från besvikna Moderater, nu ligger på bordet gynnar definitivt inte den halländska näringen. För de lokala destilleriernas del, tycks förhoppningarna om försäljning i samband med provning grusas.

– Vi vill inte få folk att dricka mer, vi vill få dem att dricka svensk och få upp ögonen för hantverket, understryker Viktor Larsson, delägare på Skrea Backe destilleri.

ANNONS

Det är inte i första hand försäljningsvinster som får honom, liksom kollegan Filip Karlsson, att önska att gårdsförsäljning blir verklighet.

– Vi ser en möjlighet i ökad besöksverksamhet, då skulle vi kanske kunna anställda en person till och växa som företag.

Anneli Andelén (C) nickar instämmande och konstaterar att besöksnäringen i Falkenberg skulle växa med gårdsförsäljning - inte minst genom att det blidas kluster i runtomkring sådana besöksmål. Där är Skrea Backe ett talande exempel, med destilleriet gifter sig väl med restaurangverksamheten på samma plats.

– Men enligt de uppgifter som finns om kommande restriktioner blir det bara Ästad vingård som har en chans. Men då tror sig Ebba Busch kanske kunna smita undan svekdebatt genom att säga att hon öppnat vingårdarna? säger Christofer Bergenblock.

Restriktionerna han syftar på är bland annat att spritdrycker inte skall komma ifråga - och att det ska ställas krav på odling av råvara eller egenproduktion av spannmål. Det senare låter som ett dåligt skämt, men är tydligen ett förslag som på allvar övervägs på socialdepartementet.

Därför har Centerpartiet valt att erbjuda de partier som på riktigt vill se gårdsförsäljning en väg ut.

– Det finns en majoritet i riksdagen för reformen, så vi kan runda regeringen och låta frågan avgöras i riksdagen, förklarar Christofer Bergenblock.

ANNONS

Från Sverigedemokraterna har det redan hörts jakande besked. Men även inom Moderaterna, som också har drivit frågan om gårdsförsäljning starkt, bör det finnas intresse av att slippa en svekdebatt.

I Halland sägs det i dagsläget finnas flest mikrobryggerier per invånare. Men det halländska ölundret hotas, likt alla svenska mikrobryggerier av lönsamhetsproblem. Ökade tillverkningskostnader och alkoholskatter en del av bekymret. Det senare skulle kunna förändras genom att Sverige, likt övriga EU, lät införa differentierade ölskatter. Men inte heller på den punkten tycks regeringen förmå leverera.

De restriktioner kring gårdsförsäljning, som nu debatteras vilt, rimmar illa med tidigare politiska intentioner om att lätta på förmynderiet. Släng tanken på nya inskränkningar i papperskorgen och tänk om. Ge oss ett system som gör att utländska turister slipper skaka häpet på huvudet, när de kommer till Skrea Backe eller liknande besöksmål.

ANNONS