Jon Snow och Cersei Lannister. Foto: Helen Slonan / AP / TT
Jon Snow och Cersei Lannister. Foto: Helen Slonan / AP / TT

Kurderna är The North och vi är Cersei Lannister

Kurderna var den sköld som skyddade västvärlden mot islamismens terror. Nu har de påbörjat processen att lagföra de gripna, och ännu en gång står de ensamma.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det ekar mellan väggarna när hennes svarta klackskor går över golvet. Längst bort i det lilla rummet står ett enkelt svart skrivbord med tre stolar. Framför skrivbordet, mitt i rummet, står en ensam stol. Hon sätter sig bakom skrivbordet, det svarta midjelånga håret ledigt liggandes över ena axeln. Dörren öppnas och in kommer en ung man, knappt tjugo år gammal. Han är klädd i mjukisbyxor, långärmad tröja och har ett stort jack i bakhuvudet som lämnad efter sig ett vitt ärr. Fängslad till händer och fötter blir han ledd fram till den tomma stolen och sätter sig ner, blicken fäst i golvet.

ANNONS

Kvinnan bakom skrivbordet tilltalar honom. Han rycker till. Mumlar en svordom. Vägrar att se på henne. Den kurdiska domstolen i Qamishli har en kvinnlig domare.

Det kurdiska självstyret i norra Syrien har sedan ett par månader tillbaka börjat hålla rättegångar mot de IS-terrorister som greps när kalifatets sista fäste, Baghouz, föll. Tre utländska journalister har nu beviljats närvaro vid en av rättegångarna, däribland Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén vars gripande reportage sändes under måndagen i Studio Ett.

Domaren Amina (som av säkerhetsskäl endast uppger sitt förnamn), berättar om svåra förhållanden för det kurdiska rättsväsendet. Kurderna saknar såväl ekonomiska som rättstekniska förutsättningar för att kunna hålla full internationell standard. Trots de knappa resurserna är domstolens ansträngningar imponerande. Hittills har terroristdomstolen i Quamishli lagfört ca 7000 personer, och dömt ut fängelsestraff mellan 2 år och livstid. Kurderna praktiserar inte dödsstraff, en storsint nåd med tanke på vad terroristerna gjort mot folket. ”Även om det är svårt måste man kunna tro på att en människa kan återvända till sitt humanitära jag, att man inte är född terrorist och att man kan förändras”, säger domare Amina till Uddén.

Endast syriska och irakiska brottslingar döms av kurderna. Resurserna räcker helt enkelt inte till de tusentals utländska IS-terroristerna som hålls i det närliggande fängelset. Men det är inte bara männen som utgör ett problem. I Al Hol-flyktinglägret försöker deras fruar att återupprätta kalifatet, där de infört sin egen domstol och moralpolis.

ANNONS

Kurderna kan inte ensamma desamera den tickande bomb som denna situation utgör, där skyldiga går utan straff och barnen i lägren radikaliseras av sina mödrar att bli nästa generations krigare. Och varför skulle de? Det är tack vare kurderna som IS bekämpats. Det är kurderna som försvarat inte bara sig själva men även västvärlden som alltid varit terroristernas huvudsakliga mål. Och nu ber de återigen om vår hjälp, och återigen är vi för långsamma, dumma - eller rent av ovilliga att agera.

Kurderna är den sköld som skyddat oss mot islamismens terror. För den som har sett TV-serien Game of Thrones så är kurderna The North, västvärlden Cersei Lannister och IS the Army of the dead. För den som inte sett serien är det tillräckligt att säga att ingen vill vara Cersei Lannister, en arrogant, självisk och mordisk karaktär som gärna låter andra dö så att hon och hennes egna även fortsatt ska kunna sitta i sitt slott och smutta vin. Alltså inget att vara det minsta stolt över.

Den 3e juni är Sverige värd för ett möte som ska diskutera möjligheterna att inrätta en tribunal som ska kunna döma IS-terrorister. Det är ett möte som kurderna välkomnar, då det är den åtgärd de vill se västvärlden vidta. Men det räcker inte, och hjälp behövs på plats redan nu. Stater behöver inte invänta något högre klartecken för att skicka trupper till lägret och hjälpa till att hålla de radikala krafterna i schack. Såväl ekonomisk hjälp som rättsteknisk expertis behövs för att kunna underlätta för det hårt ansatta kurdiska rättsväsendet.

ANNONS

Det är vår förbannade skyldighet att ta vårt ansvar och hjälpa de som hjälpt oss. Det kanske är bekvämt i slottstornet just nu, men historieböckerna kommer aldrig gå att skriva om.

ANNONS