Kört för mansfri fest i Falkenberg?

Dassklotternivån i debatten bekräftar längtan efter mansfritt. Men lagen kan eventuellt grusa planerna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Krönikan 2/8. Yppa ordet mansfritt och på 0,2 sekunder har du fått ett antal kränkta män att bli fullkomligt skogtokiga. Det upptäckte Emma Knyckare när hon kläckte sin spontana festivalidé för ett antal veckor sedan – och det blev Falkenbergs Kristjan Fannar varse i går.

– Att vi skulle få reaktioner hade jag väl räknat med, men inte riktigt i den här omfattningen, säger kommunens destinationsutvecklare.

På sociala medier har även en del seriösa opinionsbildare reagerat starkt, men framför har en hel del troll har hållit grytan kokande.

– Det är första gången jag får personliga meddelande och samtal på det här sättet. Det nästan lite komiskt att jag, en skäggig gubbe, blir så påhoppad, säger Kristjan Fannar.

ANNONS

Att dassklotternivån på reaktioner även på sociala medier närmast bekräftar längtan efter en mansfri festival är lite av ett ödets ironi. Lägg till det faktum att det råkar vara samma typer som normalt brukar ösa galla över Diskrimineringsombudsmannen som nu vill anmäla till densamma.

Det är heller inte första gången ett arrangemang för enbart tjejer väcker ont blod. Minns ni Ladies Night - som för övrigt Emma Knyckares turnékompis Måns Möller deltagit i? Artisternas koncept fick både kvinnor och män att yla. I det första fallet i anfall av berusad åtrå till männen på scen, i det andra fallet för att de nekades inträde. (Att nekas tillfälle att få se Martin Stenmarck jucka och flörta måste ha varit väldigt tufft för vissa karlar)

– Det kom in ett antal anmälningar under några år, men DO har aldrig specifikt tagit ställning i de fallen, säger CL på DO.

Kort sagt finns det inga prejudicerande fällningar att gå på. DO valde att inte driva anmälningarna vidare. Vid ett tillfälle, 2010, uppmanades dock Ladies Night att se över sin policy.

– Idag hade vi kanske agerat annorlunda. I början av DO:s tid gick vi inte vidare med ärenden som inte skulle föras till domstol, men i dag utreder vi även för att presentera tillsynsbeslut, förklarar Clas Lundstedt, pressansvarig.

ANNONS

Kort sagt finns en påtaglig risk för att DO skulle ge Falkenberg smisk på fingrarna ifall den mansfria festivalen blir verklighet. För medan det går alldeles utmärkt att skåla i goda gubbars lag på alla Sveriges herrklubbar omfattas offentliga arrangemang helt av andra regler. Det står privata föreningar fritt att porta kvinnor respektive män. Men en mansfri festival kanske inte går an.

– Vi har precis sträckt ut en hand och börjat diskutera. Om det sedan visar sig att arrangemanget är olagligt kan vi förstås inte stödja det. Men än har vi inte kommit så långt.

Men det är väl givet att ett könssegregerande arrangemang är olagligt, frågar sig ”vän av ordning”.

Nja, om alla arrangemang av typen ”tjejkväll” skulle vara olagliga lär alltifrån kommuner till företag löpa risk fällas för diskriminering. Är det kanske kört även för Halmstadtravets tjejkvällar?

Vissa har dock hittat lösningar. För att slippa bråk har man töjt på koncepten och gett killar dispens. Alltså man kallar det tjejkväll och välkomnar inte direkt män, men hindrar dem heller inte från att lösa biljett.

Falkenbergs destinationsutvecklare förstod att vara på hugget när Emma Knyckare lade ut sitt bete. Hur och om man lyckas sy ihop en festival återstår att se. Att ett kommunalt bolag agerar som grabbarna bakom Ladies Night och högaktningsfullt struntar i DO är givetvis helt uteslutet.

ANNONS

Men nog är den överdrivet upprörda stämningen beklämmande. Man behöver inte tycka att en mansfri festival låter asfet. Men om ett antal kvinnor som lackat ut på tafsande män vill fixa en festival för sig själva, varför inte bara önska dem en trevlig kväll?

ANNONS