Emma Wiesner: …Klimatmötet ska inte leda till svårare vardagsliv

Du kunna fortsätta flyga och köra bil - men bara göra det på ett annorlunda sätt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Än en gång ska vår planets framtid upp på förhandlingsbordet. Det är med stor ödmjukhet inför uppdraget och med en järnvilja för att förändra som jag nu reser till Dubai och klimattoppmötet COP28 – som en del av EU:s officiella förhandlingsdelegation.

Jag ser otroligt fram emot att få diskutera och förhandla fram nya tillvägagångssätt för att stoppa klimatförändringarna och snabba på den gröna omställningen. Det ska bli enormt spännande.

Inför förhandlingarna finns många frågetecken och utmaningar, men en sak är glasklar, en nyckel till att få stopp på klimatförändringarna är att drastiskt minska utsläppen. Och för att uppnå detta mål måste vi få till en global prissättning av utsläppen.

ANNONS

I dag finns det utsläppshandelssystem på plats i vissa delar av världen. EU har det mest framgångsrika och det kallas det mest kraftfulla verktyget mot klimatförändringar som existerar. Kanada och Sydkorea har egna system, och även delstaten Kalifornien i USA.

Med EU:s utsläppshandel har vi kunnat se hur utsläppen från industrier och företag nu minskar tydligt. Det här är ju områden som du som privatperson har svårt att påverka och vi vill att ditt vardagsliv inte heller ska bli så väldigt påverkat av omställningen i dessa områden. Du ska kunna skjutsa barnen till deras fritidsaktiviteter, lägga en köttbit på grillen och handla nya teknikprylar och kläder. Du ska kunna flyga till städer du vill besöka, eller för att få lite sol under den mörka svenska vintern. Vi måste bara göra det på annorlunda sätt. Bilarna måste vara elektriska, köttet produceras i hållbart lokalt lantbruk, flyget drivas på andra bränslen och kläderna du köper ska vara producerade med hållbara råvaror.

Det är inte du som konsument som ska göra en total förändring av din livsstil och skuldbeläggas för utsläppen. Du ska ges möjlighet att välja utsläppssnåla alternativ, och för att det ska bli verklighet behövs systemövergripande förändringar och politiskt engagemang.

ANNONS

Här kommer prislappen på utsläppen in. Om det blir dyrare att släppa ut så blir alternativa tekniker och utsläppsnåla produkter ekonomiskt gynnsamma för forskning och investeringar. Det här har EU:s föregångare till handelssystem bevisat. Jag är så stolt över att Centerpartiet varit drivande i utvecklingen av detta system. I decennier har vi som varit Europaparlamentariker för vårt parti förhandlat fram skärpningar inom utsläppshandeln som nu ger direkta resultat i form av minskade utsläpp.

Mellan 2021 och 2023 var jag själv med och förhandlade om utsläppshandeln. Vi drev igenom avgörande förändringar, med Parisavtalets klimatmål om att minska uppvärmningen till 1,5 grader som grund. Utsläppsminskningen accelereras och fler sektorer är med i systemet, som nu omfattar nästan 80 procent av EU:s utsläpp.

Men EU är inte hela världen. Alla länder måste ta samma ansvar. Om samhället ska ställas om så måste alla utsläpp kosta. För att stoppa klimatförändringarna behövs ett globalt pris på utsläpp. I Dubai kommer jag att göra allt som står i min makt för att få världen att agera.

ANNONS