Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Katarina Erlingson: Klimatkrisen viftas bort i jakten på makten

För bara fem år sedan, 2018, hade vi den hetaste och torraste sommaren i mannaminne. Nu hotar något liknande och fler än lantbrukarna börjar bli nervösa. Men Sverigedemokraterna ser inga problem och försöker tona ner väderförändringar och klimathotet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det är ingen kris. Det är överdrivet. Uppskruvad retorik. Man ska ta FN:s klimatlarm med en nypa salt. Sverigedemokraternas "chefsideolog", också landsbygdspolitiske talesperson, Mattias Karlsson gör vad han kan för att locka de människor som är skeptiska till klimatförändringarna. Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson, tycker inte det är någon större dramatik när klimatpolitiska rådet riktar kritik mot regeringens klimatpolitik.

Sverige behöver inte gå före, det är i andra länder arbetet mot klimatförändringarna ska ske, om det nu behövs alls, vill säga. Det är inte bara avhoppade riksdagsledamoten Ebba Widding, numera vilde, som tvivlar på världens klimatforskare. Det gör också riksdagsledamot Jessica Stegrud som var med i SVT:s dokumentär Klimatdemokraterna för några veckor sedan. Stegrud viftar bort klimatrapporterna med att allt beror på vilken statistik man matar in i systemet.

ANNONS

Tala om att sätta sig på sina höga hästar i en livsavgörande fråga. Klimatförändringarna kommer att förändra hela världen på olika sätt. Det vi kan vara säkra på är att människor kommer att tvingas fly sina hem när de drabbas av bränder, torka, översvämningar och andra naturkatastrofer orsakade av klimatförändringarna. Det är därför det är så konstigt att just Sverigedemokraterna försöker vifta bort klimatkrisen. SD:s allt överskuggande huvudfråga är sedan länge att minska invandringen till Sverige. Om man nu är så emot flyktingar, varför gör partiet då inte allt för att stoppa klimatförändringarna så att människor kan bo kvar i sina hemländer? Det är obegripligt och möjligen en fullständig missbedömning från partiledare Åkesson och company.

Men det är väl så populistiska partier fungerar, de tänker kortsiktigt i sin jakt på väljare och i förlängningen makt till vilket pris som helst. De ser missnöjet mot höga bränslepriser på landsbygden och slår knut på sig för att locka dessa väljare. Bort med reduktionsplikten och sänk bränslekostnaderna, då blir allt bra för de boende på landsbygden, menar SD. Men klimatförändringarna slår mot lantbruket och skogsbruket, torka, bränder och översvämningar drabbar landsbygdens folk. Det verkar inte SD bry sig om.

Regeringen ska presentera en klimatpolitisk handlingsplan i höst, något som ska ske vart fjärde år. Det är många som oroar sig över om och i så fall hur mycket inflytande som SD kommer att ha över den. SD:s jakt på makt - och förstås också regeringens - kan kosta oss alla, inte minst våra barn, alldeles för mycket.

ANNONS
ANNONS