Att skrämmas med djävulen. Kyrkomålning från halländska Hanhals.
Att skrämmas med djävulen. Kyrkomålning från halländska Hanhals. Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Klarar sig Varbergselever undan Herrans hårda tukt?

Oroväckande om Nyhemsskolans inte förstår varför Förvaltningsrätten sätter stopp, när gammelkyrkliga står i farstun.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En skola där homofober kan känna sig hemma och där flickor lär sig tiga i församlingen. Är det vad som kunde ha mött elever på kristna Nyhemsskolan i Varberg?

Kan föräldrar och elever andas ut nu när även Förvaltningsrätten att stopp för planerna på att låta en stiftelse med gammalkyrkliga kopplingar ta över skolan?

För det är mer som bör få varningsklockorna att ringa än ett ålderdomligt språkbruk i stadgarna för stiftelsen Peter Isaac Béens Utbildningsstiftelse, Pibus.

Detta påminner Uppdrag Granskning om i den viktiga serien "Skola för Guds skull". Granskningen avslöjar vad som egentligen pågår innanför väggarna i flera svenska, konfessionella friskolor. Vittnesmålen från tidigare elever ger en bild av skolmiljöer där morgonbönen inte alls är frivilig, där lärare sätter skräck i "syndare" och där diagnoser förklarar med att demoner tagit barnet i besittning.

ANNONS

En tidigare elev ger en hjärtskärande beskrivning av hur hans skoluppsats i abortfrågan - som tog avstamp i mammans abort pga livshotande komplikationer - fick brutalast tänkbara omdöme. Mamman borde ha dött.

Trots att Skolinspektionen har fått uppgifter om de andliga övergrepp som tidigare elever har berättat om, har bara ett fåtal skolor fått stänga. I majoriteten av fallen är ekonomihanteringen, eller att Säpo larmat om risk för radikalisering, som är huvudskälet till de att 12 muslimska skolor tvingats stänga under året.

Uppdrag Gransknings reportage tyder på att det både finns risk att skolagen inte följs vad gäller konfessionella inslag i undervisningen, och att kristna skolor kanske i högre utsträckning hamnar under radarn.

Ett västsvenskt varningsexempel är den skola i Ljungskile vars skolmiljö var så destruktiv att ett tiotal elever ville ta sina liv. Skolan fick betala vite, efter att Göteborgs-Posten avslöjat allvarliga missförhållanden. Men verksamheten var i full gång blott ett halvår senare - och i UG kallar kristna friskolerådet avslöjandena för "en tidningsanka". Därigenom begår man ännu ett övergrepp mot drabbade elever, vilket är skrämmande okänsligt.

Är detta missbruk av förtroendet att få driva skola relevant för Nyhemsskolan, som inte skildras i programmet?

Både ja - och nej. Alla kristna friskolor kan självfallet inte dras över en kam. Att några brister kapitalt betyder absolut inte att alla gör det.

ANNONS

Men kopplingarna till Pibus är rött skynke. Bakom stiftelsen finns gammelkyrkliga "Kyrkliga Förbundet för evangelisk-luthersk tro", där en rad kvinnoprästmotståndare känner sig som hemma.

Nu har både Skolinspektionen och Förvaltningsrätten satt käppar i hjulet för Nyhemsskolans planer. Men man har delvis löst problemet genom att ta in Maria Flising från Pibus i Nyhemsskolans styrelse.

Förutom de uppdragen är hon politiker inom Frimodig Kyrka - partiet som gjort sig känt för en fientlig inställning till homosexualitet och svensk aborträtt.

Det kan således finnas skäl för Skolinspektionen att följa den fortsatta utvecklingen på skolan.

ANNONS