Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi håller tal i Almedalen.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi håller tal i Almedalen. Bild: Jonas Lindstedt

Maria Haldesten: Kan Stenevis avgång bli en chans för MP?

Om maktkampen inte blir för bitter kan MP får en nytändning inför EP-valet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att Märta Stenevi kastar in handduken var inte en jätteskräll. Hon har haft en tuff tid, inte minst med ifrågasättande internt och därmed återkommande frågor om hon är rätt person på rätt plats. Lägg till en sjukskrivning på det och det är fullt förståeligt att bägaren blev överfull.

– Det är ett beslut som jag mottar med både sorg och förståelse. Att vara språkrör frestar på – och sociala medier skapar extra press att hela tiden synas, Dessutom blåser det ofta kring vårt parti och alla hamnar i hetluften, det kan slita på, säger Jan Riise, MP-riksdagsledamot från Halland.

Att den pågående arbetsmiljöutredningen har ökat på belastningen för Märta Stenevi är ett logiskt antagande. Om Stenevi har varit lika rak internt som hon ibland varit i den politiska debatten, kan det förstås ha väckt missnöje.

ANNONS

Å andra sidan, få partiledare älskas av alla. Ränksmidare i de egna leden är ingen ovanlig företeelse. Det har en rad andra politiker blivit varse genom åren.

Att Miljöpartiet, till en början, tvingas påbörja en valrörelse med enbart ett språkrör vid rodret är inte optimalt. Särskilt inte om maktkampen blir så bitter som den i värsta fall kan bli i politiken. …

Å andra sidan kan det ge partiet en chans att mejsla ut en ny bild av ett parti med höga ambitioner på klimatområdet. Och kanske kan den frihetligare, gröna falangen, som finns inom MP få luft under vingarna.

Några favoriter till Stenevis efterträdare säger sig den halländska riksdagsledamoten inte ha.

– Det är för tidigt att ta ställning, men det finns många bra kandidater, säger Jan Riise diplomatiskt.

Av dem från Västsverige som ligger bäst till är gruppledaren Janine Alm Ericson, från Alingsås, ett starkt kort. Och hon har tidigare kandiderat till posten.

Emma Nohrén från Lysekil och Leila Ali Elmi är två andra västsvenska riksdagspolitiker. Men den person som väljs måste förstås inte sitta i riksdagen. Hon kan exempelvis hämtas från Europapolitiken.

Alice Bah Kuhnke är ett favorittippat alternativ - men frågan är om hon vill byta Bryssel mot Stockholm och dess hetluft?

ANNONS

Att miljöpartisterna tillhör de politiker som utsätts för mest hot och hat kan naturligtvis bidra till att vissa lämpade kandidater drar sig för uppdraget.

Att det blivit så är ett problem som inte bara drabbar Miljöpartiet utan hela demokratin.

ANNONS