Katarina Erlingson: Kall eller varm - mat till äldre behöver uppgraderas

Kall mat, det låter inte jättegott. Men allt handlar förstås om hur maten tillagas och serveras. Framtid Falkenbergs vallöfte att inte förlänga avtalet med Sodexo tvingas man nu backa ifrån, men hur det blir i stället är än så länge skrivet i stjärnorna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att över huvud taget handla upp mat som produceras i Stockholm, transporteras till Falkenberg och lämnas i sjupack till vårdtagarna var förstås en dum idé från början, men som alltid handlade det om pengar.

På kommunens hemsida står följande: "Du som bor på särskilt boende får näringsriktig mat lagad av Falkenbergs kommuns personal. Du får till stor del ekologisk, närproducerad och miljömärkt mat." Det är nästan så att man blir lite sugen. Men de som bor hemma och har hemtjänst, och är beviljade matdistribution, "får hem kylda matlådor en gång i veckan". Det låter verkligen inte aptitligt.

Faktum är att smaken och kvaliteten på maten till omsorgstagarna i Falkenberg egentligen inte behöver skilja sig åt, oavsett tillverkningsmetod och -plats kan maten vara antingen god eller mindre god.

ANNONS

En viktig skillnad mellan måltiderna på de särskilda boendena och i hemmen är sällskapet. För de flesta är det roligare att äta när man har sällskap, oavsett om maten är supergod eller inte. Man kan få "bistånd" att ha sällskap av hemtjänsten när man äter, men det låter ändå sorgligt och torftigt.

Kommunerna vill gärna att de äldre bor kvar hemma så länge det är möjligt, det är billigare än att ordna äldreboende till alla som vill. Men då borde kommunerna se till så att maten som levereras är god och aptitlig. Det är få saker som är så viktiga som måltiderna för de flesta människor.

Framtid Falkenberg har inte hunnit hitta lösningar för att kunna ersätta den kylda Stockholmstillverkade maten så därför blir det Sodexo ett år till. Det är faktiskt bedrövligt. Servicenämnden har fått i uppdrag av socialnämnden att lösa detta och där har servicenämnden alltså misslyckats. Det är nackdelen med de förbaskade stuprören i kommunala organisationer. Servicenämnden har inte fokus på de äldre och deras välfinnande, och har kanske inte prioriterat frågan så som man borde.

Alternativet att själv bygga en anläggning och tillverka maten verkar vara förkastat eftersom det är för dyrt. Men nog borde något tillagningskök i kommunen kunna pressa in hela eller delar av maten till hemtjänsttagarna, man borde inte behöva bygga nytt.

ANNONS

Det som servicenämnden inte hunnit jobba färdigt med är att samarbeta med grannkommunerna Hylte eller Halmstad, något som inte borde vara så svårt, men man har ändå inte kommit till skott.

Det bästa vore det alternativ som nämnden nu fokuserar på, att små lokala aktörer ordnar tillagning och distribution, och att dessa inte behöver täcka hela kommunen. Det skulle ge trygghet både för de äldre och för de lokala företagen, men är antagligen lite mer komplicerat än formulär 1A när det gäller upphandling. Se nu till att inte sumpa detta, servicenämndens ordförande Markus Jöngren!

ANNONS