Malin Lernfelt: Inte så smart, Kinberg Batra!

Att makthavare umgås privat är inget ovanligt. Men gränsen måste vara skarp. Ingen myndighetschef ska kunna dela ut välbetalda jobb i offentlig sektor bland sina kompisar i klägget.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Klägget kallade tidigare S-ledaren Håkan Juholt dem, den grupp som ofta delar en bakgrund inom politiken, har varit en sväng i byråvärlden, jobbat på regeringskansliet eller för en tankesmedja och sedan fortsatt till näringslivet eller Myndighetssverige, hand i hand med inflytelserika vänner som införskaffats på vägen. Makthavare som umgås privat, byter tjänster, kliar varandra på ryggen och fördelar uppdrag inom “sfären” och “rörelsen”.

När Håkan Juholt, som sedemera blev ambassadör, tvingades avgå pekade han på det faktum att han inte tillhörde "klägget i Stockholm" som en faktor till att det gick som det gick. Visserligen hade han begått misstag. Men om han, likt en del andra, tillhört ett nätverk med långa tentakler in i maktens finrum hade det inte varit lika lätt att byta ut honom, menade Juholt.

ANNONS

Vem makthavare väljer att umgås med privat är deras ensak. Kloka människor vet bättre än att riskera sina positioner genom att otillbörligen gynna kompisar. Men inte alltid. Ibland slår fartblindheten till, så som den uppenbarligen gjort hos den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, numera landshövding i Stockholm.

Hon har plockat in, inte en, utan två av sina vänner till toppjobb på länsstyrelsen. I maj 2023 tillsattes en planeringschef. Jobbet annonserades endast med en lapp i receptionen. Enda sökande var Kinberg Batras nära vän. Lönen låg på sköna 90 000 kronor i månaden.

I februari gjordes ytterligare en rekrytering till ett lika välbetalt jobb som inte heller utannonserades, utan gick till en person i landshövdingens nätverk.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, påtalar att detta är ett brott mot grundlagen och till och med kan vara korruption (Aftonbladet 28/3).

En som däremot inte sagt något är Kinberg Batra själv. Tills nu. I en intervju i TV4 säger landshövdingen att “det inte blev så bra”. Samtidigt anser hon att “det är tråkigt att både hon och myndigheten blir ifrågasatta” (TV4 9/4).

En sak har hon rätt i. Det är att det verkligen inte blev bra. Däremot är det definitivt inte tråkigt att Kinberg Batra blir ifrågasatt. Det är utmärkt. Välbetalda myndighetstjänster ska inte delas ut som påskägg. Politiker på såväl lokal som regional och nationell nivå liksom myndighetschefer måste kunna visa professionalitet och respekt för såväl sina väljare som för skattebetalarna. Klarar men inte det utan ägnar sig åt kläggrekrytering och liknande aktiviteter är det dags att säga tack och hej.

ANNONS

Klägg? Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra är besviken över att hon ifrågasätts när hon anställt sina vänner.

ANNONS