BERLIN 20170924 Poliser och demonstranter utanför AFD:s valvaka i Berlin. Foto Pontus Ahlkvist / TT kod 10510
BERLIN 20170924 Poliser och demonstranter utanför AFD:s valvaka i Berlin. Foto Pontus Ahlkvist / TT kod 10510 Bild: Pontus Ahlkvist/TT

Katarina Erlingson: Högerextrema får inte förstöra demokratin

Ett försök till statskupp, i Tyskland? Nyheten slog ner som en bomb för aningslösa svenskar. Tankarna gick till 1920-talet, inte till nutid. Men grupperingen som kallas Reichsbürger har funnits sen 80-talet och har uppenbarligen vädrat morgonluft de senaste åren. Inte så konstigt, när det i demokratins högborg USA - det som åtminstone varit det tidigare - genomfördes ett försök till statskupp när Capitolium stormades den 6 januari 2021 .

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är en tid när högerextrema krafter går framåt i land efter land. Ingen demokrati är säker - i själva verket utnyttjar de högerextrema krafterna de demokratiska institutionerna för att få makt och insyn. I Tyskland arresterades till exempel en tidigare ledamot i den tyska förbundsdagen, från partiet Alternativ för Tyskland. Hon var tilltänkt justitieminister i den nya regeringen som Reichsbürgergruppen tänkt tillsätta när de avsatt Olaf Scholz nuvarande regering.

Turligt nog för oss alla i den demokratiska världen har den tyska säkerhetstjänsten och polisen haft ögonen på dessa grupper och kunde därför gripa in innan det blev för sent.

ANNONS

I Sverige viftar många bort att högerextremism skulle vara ett problem. Men när det kan hända i USA och i Tyskland, varför skulle det inte kunna hända här? Retorik och politik spelar roll för hur denna typ av grupperingar kan växa.

När Sverigedemokraterna kommit in i den politiska värmen och fått igenom hela sin migrationspolitik måste de röra sig ytterligare för att förbli intressanta, nu när högerregeringen har köpt deras retorik. När SD blir alltmer radikalt finns det grupperingar ännu längre högerut som kan bli farligare.

Christer Mattsson, forskare om radikalisering och våldsbejakande extremism vid Göteborgs universitet, förklarade i TV4:s Efter fem (8/12) vilka huvudidéer som finns hos de högerextrema.

Främst har de en tro på att landets befolkning kommer att bytas ut mot andra, vilket är lätt att känna igen i de kommentarer som högt uppsatta SD-are undslipper sig angående muslimer och islam.

De högerextrema tror på konspirationer kring den så kallade djupa staten, bland annat att staten kontrollerar sina medborgare utan att vi vet om det. Därför har de också deltagit i protester mot covidvaccinering och har infiltrerat dessa grupper. Att högerextrema också är djupt rotade antifeminister är knappast förvånande. Mycket av detta ser vi också hos Sverigedemokraterna i något "mildare" form, men man behöver knappast skrapa så mycket på ytan för att det ska komma i dagen.

ANNONS

Som Annie Lööf skrev på Facebook angående razzian i Tyskland: "Det är allas vår uppgift att ta hand om och vårda vår demokrati. Att stå upp för rättsstatens principer. Att stå upp för fria oberoende medier. Att stå upp för mänskliga rättigheter och frihet."

ANNONS