Hållbart familjeföretag förebild för andra

Ledare 8/5. Varje år brukar Företagarna runtom i landet utse Årets Företagare och ge några andra utmärkelser i sin kommun. Ofta sker det i samband med en näringslivsgala, men 2020 och 2021 har det förstås inte varit möjligt. Företagarna i Falkenberg har i år utsett Bertegruppen till vinnare. Personerna bakom det kanske anonyma företagsnamnet är far och döttrar Stenström som med sina dotterbolag Siaglass, Berte Qvarn och Berte gård satt Slöinge på kartan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Pappa Per Stenström har med ålderns rätt dragit sig tillbaka en aning, och döttrarna Lovisa och Helena är vd respektive hållbarhetschef. De driver företagsgruppen på de tre benen ovan, och tillika finns Berte Museum och BERTEBOS stiftelse. Den sistnämnda arbetar för att främja undervisning och forskning "inom jordbruk, livsmedel och ekologi".

Berte Qvarn har nyligen expanderat och levererar nu havremjöl till havredryckstillverkaren Oatly. Hållbarhet är ett viktigt ledord för företagen och nyligen släpptes också nyheten att man ska bygga ett nytt vattenkraftverk för att försörja kvarnen med el. Fötterna är djupt förankrade i den halländska myllan i Slöinge; företaget har anor från 1500-talet och är Sveriges äldsta familjeföretag.

ANNONS

Det är guld värt för landsbygden och kommunen när företag vuxit sig så starka och innovativa under årens lopp. Det ger arbetstillfällen och liv till landsbygden. I andra kommuner kan det finnas företag i samma anda, familjeföretag med hållbarhet som ledord. Gemensamt för flera av dem är viljan till förnyelse, förändring och utveckling. Man har ögonen öppna mot omvärlden och har gärna direktkontakt med kunden.

Wapnö gård strax norr om Halmstad är en annan halländsk verksamhet som gärna berättar att de utvecklat gården med ett eget kretslopp. De satsar bland mycket annat på en stor gårdsbutik där de säljer det mesta man kan behöva om man vill köpa närproducerat. Runtom i Halland finns fler innovativa familjeföretag, men inte så stora som Bertegruppen och Wapnö.

De små gårdsbutikerna som vuxit fram de senaste åren runtom i Halland har säkert indirekt haft nytta av sina större kollegor. Wapnö och Bertegruppen har på olika sätt lyckats skapa en efterfrågan på närproducerat, en trend som de mindre företagen har kunnat hänga på. Det märks inte minst i området mellan Halmstad och Falkenberg där det numera finns flera välkända gårdsbutiker med egen inriktning. Det är vanskligt att räkna upp namn, det är lätt att glömma någon, men exempelvis Mostorps gård, Gudmundsgården, Ugglarps Grönt och Ullarps gård lockar besökare som gillar hållbart och närproducerat. Det är bra för konsumenterna och bra för en näring som kan utvecklas mer hållbart.

ANNONS
ANNONS