Båtsman med två upplagor av Tjorven.
Båtsman med två upplagor av Tjorven. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Gyllene tider för en riktig kultursommar

Visst har det varit en riktig kultursommar i år? Det är kanske en eftersläpande effekt av pandemin, att alla artister är ute på sommarturnéer. Och att många människor faktiskt stannar hemma i Sverige på semestern, trots risk för sämre väder.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Folk har gått på konsert med Miss Li på Stortorget i Falkenberg för att några dagar senare lyssna på rockiga Wilmer X på Hwitan. Gyllene Tider är verkligen profeter i sin hemstad och sålde slut meddetsamma. Benjamin Ingrosso fick sätta in extraföreställning i Tylösand. Lasse Stefanz spelade på Strömma, liksom Jill Johnson och ett antal andra artister. Augustifamiljen och Amanda Jensen lockade storpublik till Majas vid havet.

Listan kan göras lång, men det går att konstatera att hallänningarna och turisterna här gärna lyssnar på musik live. Och är beredda att betala för det, för det går ofta loss på minst en femhundring eller rentav mer när det gäller de större artisterna och om man vill köpa till möjlighet till sittplats och att äta. Det är stora affärer, helt enkelt, och ett sätt att fira semester och sommaren. Då gäller också att klä sig rätt, för artisterna ställer inte in på grund av dåligt väder.

ANNONS

För dem som inte gillar att stå och trängas framför en scen finns det andra nöjen där det ingår sittplats. Allsång har blivit extremt populärt av någon outgrundlig anledning; i både Varberg och Falkenberg finns allsångsarrangemang med påkostade artister.

Sommarteater behöver man inte åka till Fredriksdal i Helsingborg för att beskåda, det finns på betydligt närmare håll. Vallarnas friluftsteater förstås, och Kålle Gunnarsson är flitig bland annat med Vi på Saltkråkan i Teatergläntan och mordgåtor i Sjönevad. Klaviatur med Mats Börjesson ordnar stora och små konserter, både i Badhuset och på andra platser i Falkenberg.

Många har uppenbarligen, trots inflation och dåliga tider, pengar tillräckligt för att unna sig och familjen kulturella upplevelser i det gröna.

Vi hallänningar måste tacka dessa entreprenörer och kulturmakare som förgyller vår regniga sommar. Biljetterna må vara dyra, men i princip är det intäkterna från biljettförsäljningen man lever på. Det ska räcka till gage, löner, scenografi och en massa annat. Kultur får ibland bidrag, men den så kallade kommersiella kulturen får ofta klara sig själva.

Det finns dock möjligheter att söka bidrag, både kommunala och från annat håll. Till exempel blev Teatergläntan möjlig genom bidrag 2018 från både kommunen och Falkenbergs sparbanks Framtidsbanken. Det behövs kloka politiker och ett näringsliv som inser att den privata kulturen behöver leva i symbios med samhället i övrigt. Därför måste beslutsfattare vara öppna för att stötta på olika sätt, även om det inte alltid kan ske i reda pengar. Ett bra kulturliv bidrar till utveckling av kommunen i stort.

ANNONS
ANNONS