STOCKHOLM 2013-01-07 
Hatord på nätet 
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010
STOCKHOLM 2013-01-07 Hatord på nätet Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Gränslöst vidrigt när M-politiker hänger ut barn

Hur skall vi vända näthats-trenden när etablerade politiker rått kopierar trollen?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 6/2. ”Vi vet var dina barn går i skola”. Så kan det låta när de som hatar och hotar ger sig på politiker. Att angrepp av det slaget, upplevs som särskilt allvarliga är förståeligt. Folkvalda har lämnat politiken av sådana skäl.

Följaktligen är det också särskilt allvarligt när en (ö)känd moderat riksdagsledamot , tillsammans med en politiskt sakkunnig från samma parti, medvetet hänger ut en opinionsbildares barn.

Den här gången går det inte att skylla på ett obetänksamt olycksfall i arbetet. Riksdagsledamoten gör sig inte till nyttig idiot för ryska intressen, vilket hänt tidigare när han har velat misskreditera ledarskribenter. Det är inte heller en tweet som författats kvart i tolv en fredagskväll.

ANNONS

Den här gången ägnar två moderater sin podd åt en längre stunds diskussion kring opinionsbildarens barns skola.

rDe vill utmåla motståndaren som hycklare. Duon resonerar därför ingående kring en skolfoto. De konstaterar att de ju inte kan dela bilden på nätet för då skulle de ”säkert få asmycket skit för att de outar ungar”.

Ändå är det precis vad de gör. Faktum är att riksdagsledamoten sedan lägger ut en film från ett nyhetsinslag om skolan på twitter. För att visa att han är i sin fulla rätt att ”outa ungar”. Tyvärr får han inte ”asmycket skit” från den moderata partiledningen. Utspelet har utåt bemötts med tystnad. Det är alltså dit vi kommit. Ännu en anständighetens gräns tillåts passera.

M-duon och deras stödpatruller ursäktar sig med att opinionsbildaren minsann uttalat sig i lokalmedia för skolans överlevnad.

Skulle de inte förstå skillnaden i att öppet markera var någons ”barn går i skola” och föräldraengagemang? Det är att underskatta duons intelligens.

M-duon vet precis vad de gör och hur deras svans – i värsta fall – skulle kunna tänkas reagera. Men låt oss för tydlighetens illustrera med ett oerhört tragiskt exempel från just Moderata led.

För tre år sedan skrev Expressen om hur en 14-årig pojke från en småländsk stad blivit misshandlad – för att hans pappa är moderat riksdagsman. Pojken hade dessförinnan, i flera års tid utsatts för hot och trakasserier. Därför hade han tvingats byta skola.

ANNONS

Förtroendevalda på alla nivåer har på senare år blivit utsatta för allt grövre hat och hot. Det visar en rad undersökningar, bland annat en studie kring den digitala miljön som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner.

I studien konstateras att retoriken lätt trappas grupp och intensifieras i slutna grupper, där medlemmar ”tenderar att tävla om att göra starkare intryck vilket vanligtvis leder till mer extrema kommentarer”.

Hot och hat mot journalister och ledarskribenter följer, föga förvånande, samma mönster. Och effekten är densamma: risk för självcensur eller att man lämnar uppdraget.

Mycket av hatet uttrycks anonymt, via konton som saknar riktiga namn. Det är illa nog. Än värre blir det när trollens metoder blir mainstream. Uthängande av barn sker nu inte längre bara i obskyra trådar på exempelvis flashback. Det sker via etablerade politikers egna kanaler.

Det är dit vi kommit, 2020. Och om inte moderpartiet ens förmår bry sig – hur smutsigt kan det inte bli framöver? Moderaterna borde skämmas – och en del sunda partiföreträdare gör det säkert i detta nu.

ANNONS