Maria Haldesten: Gränslös Havasi avfärdar kränkningar som satir

Politiker brukar vilja prata om rätt och fel. Dock inte SD:s gruppledare i Varberg. Men låta som ett Jimmie-eko, det kan han.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är ju bara satir, sa Måns. Satir, sa Bill. Satir, sa Bull - eller snarare Andreas Havasi, SD:s gruppledare i Varberg.

Föga förvånande upprepar han troget Måns, förlåt den store ledaren Jimmies, uttalande om att kränkningarna är ett skämt. Som när Peter Lundgren tog partikamraten från Falkenberg, Sara-Lena Bjälkö, på brösten kanske? Det var ju också bara lite fylleskoj och ingen riktig kränkning. Eller?

När jag påpekar att tendenserna att avfärda uppenbara kränkningar som ”skämt” liknar varandra, slår Andreas Havasi ifrån sig.

– Jag ser bara hur man delar satir, säger han under pausen från fullmäktigemötet.

ANNONS

Sedan upprepar han ännu ett SD-narrativ: att det är Tv4 som bedriver en desinformationskampanj, inte Sverigedemokraterna. Eller Sverjevännerna. Eller vad partiföreträdarna nu kallar sig på sina trollkonton.

Några sådana säger sig förstås Andreas Havasi inte känna till.

"Inget talar för fejkkonton", säger han.

Och ingen får röda fingrar av att stoppa dem i syltburken, eller?

Faktum är att den skenhelige Andreas Havasi inte ens ser några syltburkar, inte på Riks och inte i Varberg.

Men skulle det förekomma trollning här i kommunen, kan han inte säga att det vore fel.

Andreas Havasi hänvisar, som vore han en lydig gosse, bara till sin lokala partiordförande. Det är bara hennes, alltså Hanna Götz, sak att kommentera sådana saker.

Men, invänder jag, politiker brukar ju kunna uttala sig om var gränserna för det lämpliga går?

Andreas Havasi vägrar dock. Ser inga behov av att ens fördöma eller förkasta uttalanden som till och med skulle kunna ses som brottsliga. För vissa förolämpningar faller de facto inom ramen för ärekränkning.

– Jag vill inte spekulera, säger han envist, och framhåller att han inte sett vare sig Kalla Faktas senaste program eller följt tisdagens mediestorm.

Men låta som ett Jimmie-eko, det kan han!

ANNONS

"Det är bara satir"

Att SD och högertroll drar den valsen är förstås inget nytt. Så har även högerradikala, hotfulla memes om att hänga vänsterliberala "folkförrädare" i ett alternativt "Finspång" avfärdats genom åren. Faktum är högerextrema grupper medvetet arbetat för att normalisera sina uppfattningar genom att klä dem i clownkostym.

– När någon skrattar åt detta, eller rycker på axlarna, flyttas gränserna, vilket är precis vad de vill, säger Tina Askanius, docent i medie- och kommunikationsvetenskap i en artikel på Malmö universitets hemsida.

Något unikt svensk finns det förstås inte i detta. SD kör samma knep som sina systerpartier i andra länder, precis som de "köpt" trolltekniken från Ryssland. Men så har ju ryssarna lånat ut mer än pengar till partier som kan vara Putin behjälpliga med att destabilisera väst.

Hanna Sjölander, som är halländsk regionpolitiker för Liberalerna, säger till P4 Halland att det som avslöjats är fruktansvärt - men erkänner att hon inte är förvånad över att det förekommer.

Nej, det borde hon inte vara. Och det borde inte heller statsministern vara. Eller kristdemokraternas partiledare - även om det kan kännas surt att deras EU-toppnamn nu hånfullt kallas sopa. Teodorescu Måwe, som tidigare så enträget jobbade för att sopa väg för SD ...

ANNONS

Faktum är att de borgerliga partier som ingått samarbete med SD visste att de tog med räven in i hönsgården. De sålde ut sig, väl medvetna om hur tidigare allianskollegor som Annie Lööf blivit hårt utsatt för trollningar.

Johan Pehrson – liksom resten – var knappast omedvetna om att den "bruna sörjan" kunde kleta av sig.

Men kanske kan åtminstone fler M-, KD- och L-väljare nu begripa att det är läge att sätta gränser.

SD lär aldrig göra det.

Och Andreas Havasi ger villigt gränslösheten ett ansikte.

ANNONS