Maria Haldesten: Glöm grönt ljus för "blågul" röra!

Falkenbergsrevyn träffar rätt i het debatt. Visst är det blåbruna ögon som Kristersson suktar efter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Blåbruna ögon och leendet du gav mig...

Falkenbergsrevyns vitsigt vassa pil träffar där den ska - mitt i den hetaste av debatter. Att en viss partiledare inte lär uppskatta den nya texten till Sven-Ingvars hitlåt är uppenbart. Att döma av tidigare välregisserade utbrott skulle han fräsa ilskare än First Aid Kit nyss gjort mot Moderaterna.

Det är förstås jobbigt att bli förknippad med företeelser man inte vill kopplas till. Extra svårt blir det när det finns verkliga kopplingar. Alltså den nutidshistoria som SD:s utlovade vitbok ska avslöja – om den kommer. Skulle den utebli kan man ju alltid skylla på att partihistorien ständigt upprepar sig.

ANNONS

Därför skorrar det så falskt när till och med liberala ledarskribenter bistår med vitmålningen genom att köpa beteckningen "blågult block".

Att SD myser över epitetet, som började lanseras på konservativa ledarsidor i våras, är inte svårt att räkna ut. Det måste ju vara en våt dröm för ett nationalistiskt parti att plötsligt få förknippas med flaggan, landslaget, midsommar - eller vadhelst folk ute i stugorna tänker på när de hör blågult.

Ändå har färgkodningen gått från en konservativ tidning, via krönikor i Bulletin, till liberala ledare. En justering som HN aldrig medvetet kommer att svälja - även om gult långt tidigare har kopplats till populister.

Samma år som Sven-Ingvars ägde svensktoppen med sina mörka ögon kom Ny demokrati in i riksdagen. Den gången lämnade Liberalerna stolt soffan. Nu vill de dit och mysa, skriver debattartiklar gemensamt med sina nya kamrater och jobbar hårt för att sälja in den nya linjen.

Ny demokratis färg blev gul, en färg enstaka medlemmar behöll när de efter partisammanfallet försökte omlansera sig i politiken. Men så kom SD in från kylan. Och på den pågående fasadputsningen följde förstås en sippa och en pensel i färgburken.

Vem är brun? ylade Jimmie under en TV-debatt 2021 - och fick stöd av sina nya partners. För de ville ju inte heller råka förknippas med - ja ni förstår vad. Ett jobbigt arv.

ANNONS

Det som gick an när LO 2018 tykade sig om blåbrun röra - vilket bör ses som en blinkning till det öknamn Carl Bildt gav S och MP - passerar inte längre obemärkt. Nu skall orden brännmärkas. Och precis som det allt oftare sägs att man har "rätt till sin egen berättelse" vill SD och Co ges rätten att sätta färg på sig själva.

Förlåt. Det är inte så det funkar. För fräcka lögner kan dock kanske ge blågula ögon. Men vem vill råka på en sån smäll?

(varning: Krönikan kan innehålla spår av ironi)

ANNONS