Viktor Larsson och Marcus Nordgren på Skrea Backe destilleri.
Viktor Larsson och Marcus Nordgren på Skrea Backe destilleri. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Ginpris medalj även för jordbruk och landsbygd

Skrea Backe destilleri utanför Falkenberg har vunnit priser för bästa gin i en stor internationell tävling. Det kan tyckas futtigt att uppmärksamma sprit i dessa tider av krig och pandemi, men destilleriets framgång är också en framgång för jordbruket, entreprenörskapet och landsbygden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vid Skrea Backe finns ett helt kluster av mat- och dryckställen. Där finns en pizzeria, en restaurang med fokus på pasta och så destilleriet. Ett stenkast bort finns Skrea ost och Kullängs påtår. Skulle inte förvåna om något mer är på gång, det är så klusterbildningar blir till. Man jobbar i ungefär samma bransch, kan vara delvis konkurrenter men också lära sig av varann och få hjälp av varann. "Konkollegor" kallar en del det, konkurrenter och kollegor i samma skepnad.

Falkenbergs kommun med samarbetspartners har arbetat med matfrågor under ett antal år och blir mer och mer framgångsrikt. Region Halland likaså, med Hallands Matgille som ett mönsterprojekt. Det sistnämnda utsåg för övrigt i höstas Skrea Matbruk till vinnare av ett innovationspris, ÄT Halland, med pasta gjord på mjöl från halländska Berte Qvarn på spannmål som vuxit hos halländska lantbrukare.

ANNONS

Sverige måste höja graden av självförsörjning. I orostider blir det extra uppenbart hur viktigt det är med livsmedel. Det duger inte att bara odla spannmål, socker och morötter, de enda produkter vi har tillräckligt av inom landets gränser.

Halland och Sverige behöver fler entreprenörer inom matbranschen, både som odlare och förädlare. Att unga människor startar eget inom relativt outvecklade nischer i Sverige är ett bevis för att arbetet med matfrågor gett resultat. Landsbygdsutvecklingen behöver framöver inte bara bygga på det traditionella lantbruket utan kan också locka nya grupper till landsbygden, kanske först på besök och sen som boende. Det behöver hända saker på landsbygden för att unga människor ska vilja flytta dit och stanna kvar.

Orostiderna nu gör att kostnaderna för drivmedel och konstgödsel rusar. Den svenska matproduktionen är också extremt viktig för totalförsvaret. Därför är Centerpartiets krav på ett ytterligare krispaket till lantbruket nödvändigt att uppfylla. Lantbruket och entreprenörskapet på landsbygden är viktigare än någonsin.

För att Halland ska fortsätta vara ett attraktivt län behöver initiativ och verksamheter kring mat och dryck välkomnas, även om det är orostider och mat och gin kan tyckas hamna på nöjeskontot. Hela Halland kan känna sig stolt över Skrea Backes medaljer som sätter fokus på både livets nödtorft och livets goda.

ANNONS

Läs mer: Skrea Backe destilleri vann dubbla priser på IWSC

Läs mer: På Skrea Backe finns Falkenbergs första destilleri

Läs mer: Ätbara idéer gör Halland till ett levande matlän

ANNONS