Maria Haldesten: Ge Varberg bygglädje - inte dussinhotell

Måtte domstolens syn sätta stopp för sättapåkartan-kåta politiker som förstör kulturarv genom okänslig byggiver.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Storartat eller störande väsensskilt? Oavsett inställning till den eventuella hotellkolossen, så visade den "syn" som Mark- och miljööverdomstolen gjorde i Varberg hur dominant nybygget skulle bli.

Kort sagt, varhelst du står skulle skrytbygget synas - och skymma sikten eller störa det blickfång som den fästningen utgjort i århundraden.

Sån är tidens gång, det är bara att tugga i sig, resonerar en del. Även den pampiga Rosenfredsskolan var omstridd när den uppfördes. Det påminde den prisbelönte kulturhistorikern Peter Börjesson om, i samband med att han tilldelades Varberg Award. Underförstått menar han att Varberg skulle vänja sig vid ännu ett storbygge.

ANNONS

Problemet är att designen påminner om den sortens höghushotell som uppförs i var och varannan svensk stad. Om man bortser från höjden finns det inte mycket som knyter an till det centrum det ska ligga nära – eller den fästning bygget lär skymma.

Mark- och miljödomstolens bedömde att byggplanen skulle orsaka påtaglig skada på ett riksintresse, kulturmiljön i Varberg. Om den högre instansen håller med återstår att se. Men att domstolen inte gick med på kommunens önskad om en mer begränsad syn ingav hopp om att helhetssynen bäddar för en mer rättvisande bedömning.

Den som vill förstå varför det är viktigt kan ta sig en sväng till den närliggande storstaden Göteborg. Där har allt högre hotell- och skyskrapebyggen tävlat mot varandra i årtionden – med följd att de gamla skansarna som en gång tronade stolt över stan ser ut som pyttesmå fläckar i jämförelse. Värstingen är – än så länge – det nya Karlatornet. Den fallossymbolen syns från vilket håll man än närmar sig stan.

Fräckt? Hotelltornens tillskyndare tycker det, och magnater som Petter Stordalen.

Men ingen, absolut ingen, kan med hedern i behåll påstå att bygghysterin på något sätt knyter an till stadens dna. Å andra sidan är det kanske inte den sortens värden som förtätningsivriga lokalpolitiker tillmäter något större värde. Även om valanalyser visade att stadsbyggnadsfrågor hade viss inverkan på hur varbergarna röstade, så är en rad partier fast beslutna att köra på.

ANNONS

"Det har gått inflation i Varbergs DNA och kulturmiljöfrågor", skrev en företrädare för ett oppositionsparti

Att fulstämpla den som vill värna kulturhistorien som bakåtsträvare är populärt. Men historien om Varberg spelar roll – även om såväl stan som Halland verkar förbises i SVT:s Historien om Sverige.

På samma sätt som många i dag sörjer 70-talets "framåtsträvande" rivningshysteri – som även satte spår i Varberg – finns betydande risk för att sättapåkartan-kåta politiker förstör kulturarv genom okänslig byggfanatism.

Låt hoppas att domstolen ser de allvarliga risker som Hembygsförening och Kulturmiljö Halland varnat för. Då kan Västerports första etapp bli riktigt lyckad.

ANNONS