Ge folket mer inflytande över OS-ansökan

Trots att både folket och en majoritet av alla politikerna säger nej har SOK drivit frågan om vinter-OS 2026. Så borde det inte få gå till.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Frågan om vilka länder och städer som ska få diverse stora sportarrangemang är en särskilt smutsig del av internationell politik, befläckad av mutor och anda skandaler. Fotbolls VM 2022 i Qatar är en av de mer skrattretande uppenbara sådana. En totalitär diktatur som tack vare en korrumperad idrottsorganisation fick ett arrangemang de inte borde ha.

Även i de fall det inte handlar om korrupta diktaturer är stora idrottsarrangemang en osäker verksamhet som innefattar många förhandlingar utan insyn med tveksam vinst för de som i slutändan står för notan. Ett VM eller OS blir i princip alltid dyrare än planerat, om det vill sig illa pratar vi om många miljoner dyrare. Det innebär stora uppoffringar vad gäller infrastruktursatsningar i många år framåt när man tvingas bygga nya stora arenor och anläggningar som sedan ytterst sällan kommer till användning på samma sätt när kalaset väl är över. För att inte tala om trängsel och stök i de städer som får huvudansvar.

ANNONS

Den svenska olympiska kommittén är det gäng som ansöker om att vi i Sverige ska arrangera OS. De verkar på egen hand och är inte folkvalda utan snarare en lobbyorganisation med ett syfte. Eftersom vi är ett vintersportande land har man länge siktat in sig på vinter OS och just nu är det detta arrangemang för år 2026 som ligger i lådan. SOK har ansökt till det internationella organet IOK om att Sverige ochdenna gång är det Stockholm som blivit utpekad som värd. Förre veckan kom också beskedet att denna ansökan gått vidare och att vi nu är ett av tre länder kvar i loppet.

Stockholmarna själva var däremot inte så sugna, en opinionsundersökning visade att en klar majoritet är emot. Inte heller en majoritet av politikerna huvudstaden är för ett OS, det enda parti som formellt stödjer SOK ansökan är Socialdemokraterna. Ett parti som tenderar att gilla stora arrangemang och att få stå värd för saker. Efter att Alliansen och Miljöpartiet gjorde upp i just Stockholm om styret ser det nu ut som man kommer kunna blockera ett eventuellt OS och för väl är väl det, men det kommer inte dröja länge tills diskussionen kommer upp igen och det är någon annan del av landet som förväntas ställa upp.

ANNONS

Det blir alltid medborgarna som får betala för dyra haverier till sportarrangemang. Alltså borde vi, alla fall via våra folkvalda, få styra mer över SOK och säga ifrån när vi inte vill vara med och ansöka. Att SOK kan ansöka om OS i princip mot vår vilja är orimligt och borde inte kunnat få hända från början. Det är en poäng som även den som älskar sportarrangemang borde kunna se. Det viktiga är inte ens vad man tycker om OS och om det verkligen är värt att betala för, utan om det borde få vara en så pass odemokratisk process som den nuvarande.

ANNONS