EP Plenary session - EU Trade Policy Review
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Ukraina behöver känna vår blågula solidaritet

En månad sedan kriget kom till Europa. Det känns helt surrealistiskt. Över en natt ställdes saker helt på ända. Världen är en annan efter 24 februari. Det som Putin planerat skulle bli en blixtmanöver på 2-3 dagar har istället blivit en månad av krig och fasor för Ukrainas folk.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Tyvärr finns det inget som tyder på att lidandet snart ska ta slut. Jag försöker ta in siffran 10 miljoner. Så många ukrainare har tvingats fly sina hem. Som att hela Sverige skulle tömmas. Ofattbart och omöjligt att greppa. Jag känner stor ilska och sorg.

Vilken sida som än utropar seger i slutändan, så finns det bara förlorare. Man undrar verkligen hur Putin tänkte och vad som var hans långsiktiga plan. Hittills har varenda en av hans förhoppningar grusats. Putin hoppades att överraskningsmomentet skulle splittra väst, men effekten blev den rakt motsatta. Den totala hänsynslöshet som Putin visar gentemot ett fredligt grannland har fått den demokratiska västvärlden att sluta sig samman.

ANNONS

Bara dagar efter invasionen enades EU om de tuffaste sanktionspaketen någonsin. USA och Storbritannien har gjort samma sak. Målet är att strypa den ryska ekonomin och svälta ut deras militära förmåga. Udden riktas mot de ryska oligarker, generaler och politiker som utgör stödtrupperna till Putins korrupta regim. De får betala ett mycket högt pris. Deras bankkonton utomlands har låsts och de har reseförbud till västvärlden.

Samtidigt inför vi breda sanktioner för att mobilisera det folkliga motstånd som bubblar inne i Ryssland. Kombinerat med att de ryska bankerna utelåses från det globala banksystemet, så kommer pengaflödet sina. Rysk export och import kommer försvåras kraftigt och priserna på deras butikshyllor att skjuta i höjden. Detta kommer de aldrig klara i längden. Min förhoppning är att vanliga ryssar ska resa sig och säga att nu är det nog.

Vapenexport som för många länder var otänkbar för bara några veckor sedan sker nu i stor skala. Västvärlden stödjer Ukrainas armé med vapen för att kunna mota tillbaka angriparen. Länder som tidigare kategoriskt motsatt sig att EU växer österut vill nu godkänna Ukraina som kandidatland för EU-medlemskap. Om det rådde oklarheter innan om vartåt Ukraina lutade mellan öst och väst, så är varje tvivel nu borta.

ANNONS

I Sverige och Finland förs för första gången på allvar en seriös diskussion om Nato och stödet för medlemskap har aldrig varit större. I alla de strategiska målsättningar som Putin satt upp har han misslyckats. Kriget skulle vara över på ett par dagar. Så blev det inte. Ryssarna skulle knäcka Ukrainas motståndskraft. Så blev det inte. Ukraina skulle knytas till Ryssland. Så blev det absolut inte. EU skulle aldrig kunna enas om motåtgärder. Så blev det visst. Finland och Sverige skulle skrämmas från att närma sig Nato. Det blev tvärtom. På kuppen har han gett sig själv och sitt land pariastatus i världen. Landets ekonomi har han försatt i fritt fall. Olje- och gasproduktionen som är deras enda ekonomiska styrka utmanas nu när EU accelererar sin egen energi- och råvaruproduktion för att komma ur beroendet av rysk energi.

Ju mer vi kan göra för att isolera Ryssland desto bättre. Allt vi kan göra för att stötta Ukrainas kamp för frihet, det ska vi också göra. Det ukrainska folket ska känna vår helhjärtade blågula solidaritet.

ANNONS