EP Plenary session - EU Trade Policy Review
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Tryggheten i Sverige har satts ur spel

Jag har fortfarande svårt att smälta de bilder och vittnesmål som kablades ut efter påskhelgens kravaller runtom i Sverige. Det som skulle vara en lugn långhelg förbyttes för många svenska poliser i den värsta mardröm de upplevt.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

De bombarderades med stenar och deras bilar stacks i brand. 26 poliser skadades så illa att de behövde uppsöka vård. Rikspolischefen beskriver detta som det värsta angrepp mot svensk polis han någonsin sett. En ren tur att ingen dog. Statsministerns reaktion på detta var ett kort SMS till Aftonbladet. Mycket svagt ledarskap.

Tryggheten i Sverige är inte bara hotad - den är helt satt ur spel i delar av vårt land. Man kan inte tolka helgens upplopp på något annat sätt. När polisen inte klarar att skydda sina egna fordon, när de tvingas backa undan, då återstår bara kaos. Då får ligister och grovt kriminella sätta spelreglerna med våld. Jag känner enorm frustration och ilska för hur detta kommer förstöra och begränsa livet för alla ärliga och hederliga människor som bor i dessa områden. Vi kan aldrig acceptera det här! Men det måste gå bortom ord och fördömanden, det är handling som behövs och den behövs snabbt och resolut. De som försöker hitta bortförklaringar, släta över situationen, eller förhala de kraftfulla åtgärder som behövs, utsätter Sveriges medborgare för ett svek utan dess like.

ANNONS

Tyvärr präglas Socialdemokraternas inställning till den grova kriminaliteten av just mycket snack men väldigt lite verkstad. Det pratas om straffskärpningar, men det handlar oftast om justeringar i marginalen med generösa ungdoms- och mängdrabatter. Morgan Johansson har varit justitieminister i åtta år. I hans Sverige är poliserna så få och dåligt utrustade att de tvingas backa för våldsamma ligister. I vilket annat land som helst hade justitieministern tvingats avgå efter ett så kapitalt misslyckande, men han har tydligen Magdalena Anderssons fulla förtroende. Har han den svenska poliskårens förtroende? Jag tvivlar starkt på det.

Medan Magdalena Andersson säger att hon ska vända på varje sten, så bokstavligt talat regnar gatstenar över svenska poliser. Kastade av gängmedlemmar, islamistiska extremister och ligister - många av dem mycket unga - som om de överhuvudtaget grips kan se fram emot en saftig straffrabatt och löjligt mjäkiga straff. Gängen kan utropa sig som segrare, närmast riskfritt sätta skräck i sina bostadsområden och ta kontroll över gatorna. Signalen det skickar är fullständigt livsfarlig.

Låt det inte råda minsta tvivel om att Moderaterna kommer göra allt i vår makt för att vända den här situationen. Mot den som kastar sten och försöker mörda poliser ska samhällets svar vara benhårt. Ett land utan ordning och regler blir inte varmt och tillåtande - det blir våldsamt, ofritt och kallt. Jag vägrar acceptera en sådan framtid för Sverige. Moderaterna vill ge polisen alla verktyg de behöver för att återta kontrollen och återupprätta tryggheten. Det är statens viktigaste skyldighet mot sina medborgare. Och det helhjärtade stödet är vi skyldiga att ge de modiga män och kvinnor i blått som under påskhelgen riskerade sina liv för att skydda oss.

ANNONS
ANNONS