Sverige behöver ett slutförvar

Redan om några år kan Sveriges kärnkraft behöva stänga. Kärnkraften står idag för ca 30% av Sveriges energiproduktion och spelar en avgörande roll i elektrifieringen av samhället. Ska vi nå fossilfrihet kommer kärnkraften att behövas.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Detta är en katastrofal konsekvens av en senfärdig regering som inte vågar fatta de beslut som krävs. Som oppositionspolitiker kan det låta givet, att jag väljer att lägga över skulden på den rödgröna röran. Men i detta fall finns det faktiskt ingen annan som bär skulden. Regeringen har suttit med alla godkända underlag som krävs men har ändå valt att skjuta beslutet på framtiden.

Avfall från kärnkraft måste först lagras en period i mellanlager och sedan i slutförvar. Företaget SKB som sköter frågan lämnade in en ansökan för 10 år sedan. Alla formella steg för att utöka mellanlagret i Oskarshamn, bygga en ny så kallad inkapslingsanläggning och bygga ett slutförvar är genomgångna. Det enda som fattas är ett beslut från regeringen. De involverade kommunerna har sagt ja, Strålsäkerhetsmyndigheten har sagt ja, Miljödomstolen har sagt ja till plats, metod, avdömning mellan olika riksintressen med mera. De synpunkter som framkommit har sedan dess kompletterats av de sökande. Till och med grannländer som Tyskland och Polen har fått tycka till och har inte haft några invändningar mot att regeringen fattar beslutet kring slutförvar.

ANNONS

Nu väljer de istället att bryta ut frågan om att utöka mellanlagret för att slippa ge ett svar om slutförvaret. Det är oansvarigt och riskerar stänga all kärnkraft om knappt tre år. Efter regeringens beslut ska frågan hanteras av Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen, vilket experter bedömer kan ta upp till 2,5 år. Finns det ingenstans att förvara kärnavfallet kan inte kärnkraften användas och nu är det verkligen ont om tid.

Kommunerna Östhammar och Oskarshamn blir i detta agerande totalt överkörda av en regering som inte verkar vilja se allvaret. Båda dessa kommuner har under decennier jobbat ihop med regeringen, myndigheter, domstol och SKB och har tagit ett stort nationellt ansvar. Tyvärr får de inte den tacken de förtjänar.

Miljöminister Per Bolund anser att beslutet att utöka mellanlagret räddar kärnkraften, men precis som med så mycket annat från den här regeringen är det ett slag i luften som helt missar poängen. Det är slutförvaret som avgör kärnkraftens vara eller icke vara vid det här laget. Frågan är hur mycket Per Bolund egentligen bryr sig om att rädda kärnkraften, ett kraftslag han och Miljöpartiet i grunden är emot och har velat göra sig av med länge.

ANNONS