Bengt Eliasson: Stolt och nöjd säger jag hej då

När jag nu lämnar riksdagen och politiken känner jag mig stolt och ganska nöjd över det jag, tillsammans med andra, åstadkommit under min tid som förtroendevald i kommun, region och slutligen riksdagen. Att bära andras förtroende är nog något av det finaste jag kan tänka mig att man kan göra.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Jag är tacksam över att jag fått träffa, lyssna till och lära mig av så många människor och haft möjligheten att använda just deras personliga historia till att forma politiska förslag, driva utveckling och bidra till förändring och förbättring. Jag är stolt över att jag träffat och besökt så många företagare, föreningar och verksamheter som format mina tankar och idéer hur ett fritt och demokratiskt samhälle behöver vara utformat så att alla kan ha plats och bli sina bästa jag.

Jag är tacksam för att ha verkat tillsammans med så många fantastiska medarbetare, ledare och chefer i kommunen, kanske framförallt regionens psykiatriförvaltning och det som då hette länssjukvården. Många, många av er lever kvar i minnet och allt det som jag lärt av er har format mig och driver mig idag.

ANNONS

Jag är nöjd med att små och stora beslut och inriktningar som faktiskt förändrat och förbättrat har blivit verklighet. Det finns naturligtvis många nederlag och missar i trender som jag är besviken över att jag inte orkat få igenom eller inte sett komma. Men samtidigt är det kanske politikens sämsta gren att vara snabb i reaktionerna som leder till snabba resultat. Politik är av nödvändighet ganska långsamt och trögt. Det tar tid att bygga allianser, att hitta majoriteter och få beslut på plats ute i verkligheten. Det är lång väg innan ett förslag ligger på bordet och det är inte när klubban faller som det är färdigt. Det är då det verkliga arbetet börjar.

När jag ganska ovetande gjorde mitt val för mer än 35 år sedan var det med intentionen att göra gott, att göra skillnad på något sätt. Med de mindre penseldragen, inte genom att rädda världen, utan istället med tanken om att alla insatser räknas. Att få ägna sig åt politik har för mig varit ett sätt att försöka göra gott, att göra skillnad på något vis. Man lyckas absolut inte varje dag men när jag ser tillbaka, när jag summerar – då känner jag en stolthet över det arbete som jag och mina olika kollegor utfört under mina dryga 20 år som heltidspolitiker och ledare.

ANNONS

Jag brukar prata om kraften i det personliga förtroendeuppdraget och vikten av det för ett fungerade demokratiskt samhälle. Jag slutar nu som förtroendevald och politiker för Liberalerna men jag vill fortsätta att skapa förutsättningar för människor att leva sina liv, att förverkliga sina drömmar efter sina förutsättningar. Att helt enkelt bli sitt bästa jag.

Jag vill tacka alla jag mött för all konstruktiv feedback och alla vänliga tillrop under tiden jag fått låna den beslutsfattande stolen och ordförandeklubborna. Jag har lärt mig mycket, som jag tar med mig i min nya roll som jag hoppas kunna få... och i livet!

Till sist: var snälla mot varandra, se varandra och ge varandra plats! Vänlighet och omtanke gör, precis som goda politiska idéer, världen lite bättre på alla plan.

ANNONS