Bengt Eliasson: …Ringhals betydelse för Halland och Sverige

Att Ringhals har stor betydelse för Halland håller nog de flesta med om. Men kraftverkets betydelse för Sverige och för att elförsörjningen ska fungera har varit mer okänd. Vi är många som har tagit en fungerande elförsörjning för given. Att kunna lita på att lyset är tänt är en självklarhet i ett modernt land. Det har i flera årtionden varit en icke-fråga att vi alltid har tillgång på energi när och där vi behöver den.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Men på nyårskvällen 2019 stängde Ringhals 2. Den natten delades Sverige elektriskt i två delar. Utan Ringhals 2 gick det inte längre att hålla ihop landet. Utan Ringhals 2 som stabiliserar spänningen och står beredd att parera eventuella fel som kan uppstå går det inte längre att använda högspänningsledningarna från norr fullt ut. Ett år senare stängde även Ringhals 1 och svårigheterna fördjupades.

Södra Sveriges elpris kopplades genom uppdelningen av landet till priserna i Danmark och Tyskland. Till en början gick allt bra. Vi märkte inte så mycket. Miljöpartister raljerade på twitter och frågade sig vad som var problemet med att reaktorerna stängt. Men så förra hösten började Putin snåla på gasleveranserna till Europa. Elpriset steg. Och steg. Och det steg.

ANNONS

Framåt vintern var det inte roligt längre. Vi hade brist på el som visade sig genom priser vi aldrig hade kunnat tänka oss. Kostnaden för en dusch eller för att laga mat började kunna räknas i tvåsiffriga belopp. Folk stängde av varmvattnet och frös i sina hem sedan de dragit ner värmen till smärtgränsen.

Jag menar att de två reaktorerna stängdes av politiska skäl. En del andra menar att det uteslutande var ett affärsmässigt beslut. Det kan vi tvista om. Men MP gick till val 2014 på att stänga reaktorer. Det skulle göras genom att höja kostnader och trassla till regler. Mycket riktigt ledde också regeringens höjning av dåvarande kärnkraftsskatten 2015 till att Vattenfall fattade beslutet att stänga de två reaktorerna.

Hur det än är med skälet till att två fullt fungerande reaktorer stängdes i förtid så måste den elkris som uppstått lösas. Vi liberaler har gjort allt vi kunnat. Tyvärr har inte regeringen lyssnat.

Nu måste vi blicka framåt. Svenska kraftnät har gång på gång varit tydliga med att det behövs planerbar elproduktion i södra Sverige. I praktiken betyder det kärnkraft, och Ringhals är en av de bästa platserna för nya reaktorer. Allt finns ju redan där i form av infrastruktur. Det kommer att ta tid innan nya reaktorer står på plats och krisen är avvärjd. För att inte förlora mer tid har Liberalerna föreslagit att Vattenfall borde påbörja processen att bygga 2000-3000 megawatt ny kärnkraft vid Ringhals. Det motsvarar två stora eller kring tio små reaktorer.

ANNONS

Det glädjer mig att min riksdagskollega från Halland, socialdemokraten Hans Hoff, också förstått vilken enorm betydelse Ringhals har, har haft och kommer att ha för den svenska välfärden. Både Hans och jag slutar i riksdagen vid valet. Vad skulle passa bättre än att vi tillsammans gjorde vad vi kan för att byggena på Ringhals ska komma igång?

Vad säger du Hans, ska vi ses över en kopp kaffe på Ringhals och lägga upp en plan för Ringhals, för den svenska elförsörjningen och för Halland?

ANNONS