Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: Regeringen rear ut ett obetänksamt lagförslag

Mitt i NATO-yran pågår lagstiftningsarbetet i ett rasande tempo och vi som är utsedda till talespersoner måste hålla många bollar i luften. Till synes små och angelägna saker kan få oanade konsekvenser om inte riksdagen ingriper, exempelvis mot regeringars tendens att överimplementera EU-lagstiftning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Under rubriken ”Ett moderniserat konsumentskydd”, regleras bland annat fenomenet Drop Shipping - vidareförsäljning av direktimporterade varor från Kina, köp och försäljning av digitalt innehåll, samt integritetsfrågor som hänger samman med att man som konsument delar med sig av sin egen personinformation och kontakter som finns på sociala medier. Du betalar inget, men det du erbjuder är information ur ditt sociala nätverk som är oersättlig för den som lyckas komma över den. Denna utveckling går oerhört fort och behöver ett paraply av EU-gemensam lag för att kunna kontrolleras.

Bra! Men mitt i allt detta smyger det sig in ett lagförslag om att detaljhandeln ska redovisa prisinformation över de senaste 30 dagarna på allt som reas ut till ett sänkt pris. Syftet är gott. Hur ska man annars kunna kontrollera att den röda prislappen verkligen är en prissänkning? Varan kan ju faktiskt ha kostat ännu mindre tidigare. Misstanken att allt är bluff är ett av skälen till att Black Friday inte övertygar mig.

ANNONS

Sättet som regeringen vill genomföra ett allmänt krav på prisinformation är emellertid till ringa nytta för konsumenterna, det ställer till problem för handeln och det bidrar till att öka matsvinnet. När man inte kan sänka priset på en vara i butik, utan att redovisa tidigare priser på samma vara i alla sina andra butiker, tvingas man göra sig av med osålda livsmedel som inte kan returneras till leverantören, utan måste slängas. Det måste vara lätt för företagen att göra rätt, framförallt när det handlar om mat och andra kortlivade varor.

Det här har livsmedelshandlarna och Svensk Handel reagerat på och uppmanat oss i Centerpartiet att agera. I veckan uttalade en majoritet i riksdagen att den inte vill att regeringen riktar det här kravet på näringsidkaren – den som äger affären, utan att det istället ska gälla per försäljningsställe. Det vill säga i den butik där varan ska säljas till reducerat pris. Ändå genomförs förslaget och det ankommer på den regering som tillträder i september att göra om och göra rätt. Och man kan hoppas på att handeln under de fyra månader som återstår tills lagen börjar gälla, inte anstränger sig mer än nödvändigt för att uppfylla densamma.

Apropå ny regering efter valet så blev det tydligt för alla att det inte ligger i Sveriges intresse, med tanke på hoten från Ryssland och den breda politiska uppslutningen kring vår NATO-ansökan, att vi får en lång och komplicerad regeringsbildning i september. Vid den gemensamma presskonferensen i Rosenbad med Magdalena Andersson och Ulf Kristersson blev det tydligt att de båda statsministerkandidaterna sätter vår gemensamma säkerhet främst. För mig blev det ett bevis på att den breda mitten inte är en illusion, utan en väg framåt för Sveriges bästa.

ANNONS
ANNONS