Ola Johansson (C).
Ola Johansson (C). Bild: Lars Thomsson

Ola Johansson: …Pensionsbeslut och …högtidlig avslutning

Vallöftet ”Gärna medalj, men först rejäl pension” med affisch som ställdes ut av Socialdemokraterna i ett extraval om just pensioner 1958, lämpar sig väl att hänga upp midsommaraftonens krönika på. För samma dag under veckan där det budgetförslag med höjd grundpension som Centerpartiet förhandlat fram med regeringen fick jag efter tolv år i riksdagen en avtackning med medalj av tolfte storleken. Högtidligt värre, men också spännande då pensionsbeslutet togs med endast en rösts övervikt.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Rejäl pension var och är i viss mån fortfarande en sak som endast män kunnat räkna med. Arbetet med jämställda pensioner lär behöva fortsätta och beslut behöva fattas med stabilare majoriteter än onsdagens. Systemet som är utformat för att premiera arbete, med utbetalningar som sätts i relation till tidigare inkomster missgynnar dem med kort eller ingen tid i arbetslivet och yrken med låga löner. Talet om fattigpensionärer är överdrivet, men det finns många som behöver mer i plånboken nu, speciellt som ekonomerna varnar för inflation och stigande priser. De lägsta pensionerna ska dock inte vara så höga att det inte lönar sig att arbeta.

ANNONS

Redan i augusti höjs garantipensionen med 1000 kronor. Det är 400 kronor mer än vad som fanns i det förslag som förlorade och Moderaterna låtit Sverigedemokraterna diktera. Bostadstillägget höjs med upp till 100 kronor. Det blir skattesänkningar för dem som väljer att jobba efter 65 och en så kallad ”gas” ska utredas. För precis som det finns en ”broms” som innebär att nivåerna sänks vid en ekonomisk nedgång, ska det finnas en möjlighet för dagens pensionärer att gynnas av en uppgång.

Riskerna för ekonomin annars med ett ansvarslöst utdelande av löften, oavsett om det gäller pensioner eller något annat är betydande i det läge vi befinner oss. Därför är det olyckligt att den så kallade pensionsgruppen, där alla partier medverkat, utom de på de yttersta kanterna inte kunde komma överens när förslagen var återhållsamma och i kronor låg nära varandra. Det är med breda majoriteter som lutar åt mitten som stora beslut om ekonomin, klimatet och rikets säkerhet skall fattas. Det är mantrat vi i Centerpartiet tar med oss in i valrörelsen och aldrig har väl behovet av en vuxen röst varit större än nu.

En partilös ”vilde” har haft ett orimligt stort inflytande tack vare de som inte har velat kompromissa om en så enkel sak som en vårändringsbudget, där det förutom pensionerna finns förslag om mer pengar till försvaret, stöd till Ukraina och ett bondepaket. Det sistnämnda hade garanterat inte funnits med om Centerpartiet hade valt att sitta med armarna i kors, likt M, KD, L och SD gjort nu.

ANNONS

Men bilden av ett kaos är ingen jag delar. Tvärtom har riksdagen gång på gång visat sig kapabel att föra Sverige framåt med svåra beslut och ibland så knappa majoriteter att en feltryckning gör så att viktiga beslut måste fattas med lottens hjälp.

Men nu behövs några dagars lugn och ro, god mat, umgänge med vänner och gott badväder. Ha en skön midsommarhelg alla.

ANNONS