Olivia Gray Karlsson: Partipolitiken måste sparkas från domstolarna

Massiv kritik efter det uppmärksammade snippa-fallet i hovrätten för västra Sverige medförde att två nämndemän från Socialdemokraterna lämnade sina uppdrag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Avhoppen är inte helt unika. Det finns en rad tidigare fall där uppmärksammade domar lett till att nämndemän avsagt sig sina uppdrag, exempelvis i Solna 2018 och 2021 där representanter för bland annat Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet lämnat sina uppdrag. Att politiska partier har intressen i utfallet av enskilda domar är oförenligt med rättsstatens principer. För att värna rättssäkerheten måste nämndemannasystemet därför reformeras och partipolitiken sparkas ut från domstolsväsendet.

Nämndemän är partipolitiskt tillsatta lekmän utan en juridisk utbildning som avgör mål och ärenden i domstolar jämte juristdomare. De har precis samma formella inflytande på målets avgörande som juristdomare. Tanken med systemet är att nämndemän i sina uppdrag ska vara opolitiska och enbart följa lagen, trots att de är tillsatta av partier. I praktiken har dock denna uppdelning visat sig vara svårbalanserad och flera studier visar att det finns ett samband mellan politisk tillhörighet och utfallet i olika domar. Partipolitiken har krupit in i domstolsväsendet och politiska värderingar har givits företräde framför lagen. Fru Justitias ögonbindel är därmed borta.

ANNONS

Det som kanske är än mer oroande är partiernas agerande i efterspelet. De politiska partierna har flera gånger kraftigt reagerat på hur deras nämndemän har dömt i enskilda fall och agerat genom påtryckningar mot dessa och genom mediala kommentarer. Det är inte svårt att förstå att partierna har gjort detta för att rädda sitt eget skinn och anseende när folkopinionen vänt sig mot ett avgörande. Att nämndemän behövt avgå efter uppmärksammade domar visar tydligt att de politiska partierna oroar sig för hur deras förtroende kommer att påverkas av deras tillsatta nämndemäns beslut. Att politiska partier ska ha ett intresse i utfallet av enskilda domar är befängt. När partipolitiken lägger sig i enskilda domar på detta sätt riskerar vi att sätta principen om domstolarnas självständighet på spel.

Alla är överens om att partipolitiken ska hålla sig utanför domstolsväsendets enskilda avgöranden, men ändå tillåter vi fortsatt att nämndemän tillsätts av politiska partier. Det är ofattbart. Trots många år av rättspolitiska debatter har inget ändrats. Jurister och rättsvetare har varit bland de mest kritiska rösterna till detta system, där bland annat Sveriges Domareförbund nyligen gick ut med att de vill få bort partipolitiken från domstolsväsendet. Anledningen är enkel, utfallet av enskilda domar bör aldrig kunna kopplas till partipolitiken och partier bör aldrig ha ett intresse i ett enskilt måls utgång.

ANNONS

När rättssäkerheten står på spel och rättsväsendets aktörer larmar kan vi inte bara stå och titta på. Det är hög tid att skapa ett rättssystem där partipolitik lämnas utanför domstolens beslut och där domstolarnas oberoende skyddas. Dagens nämndemannasystem är helt enkelt inte förenligt med en modern rättsstat och det är därför dags för lagstiftarna att agera!

ANNONS