Helena Storckenfeldt: Oppositionen undergräver demokratiska spelregler

Den 14 augusti krävde oppositionen att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) skulle avsättas mot bakgrund av hans uttalanden om profeten Muhammed på sociala medier. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kallade till pressträff och talade om att de skulle begära en omröstning som bryter mot praxis och undergräver riksdagens demokratiska spelregler.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Genom att bryta mot överenskommelsen om hur riksdagen utser utskottsordföranden riskerar oppositionen nu partiernas representation och delaktighet i utskotten. Ordförandeposter avgörs genom förhandlingar mellan partierna efter varje riksdagsval, därefter avgör varje enskilt parti vem som från partiet ska sitta vid posten. Det är en ordning som gällt under lång tid och som säkrat att en majoritet inte kan tysta ett mindre parti om man inte tycker om åsikterna som framförts.

Det är full naturligt att oppositionen höjer röster. I botten handlar det om vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Säpo har höjt terrorhotnivån och konstaterar att hotet kommer bestå under längre tid. Politiska och offentliga företrädare bär ett särskilt stort ansvar att inte försämra det säkerhetspolitiska läget. Det gäller både utskottsordföranden och partier. Att spä på riskerna är otroligt onödigt när så mycket står på spel.

ANNONS

Att Socialdemokraterna väljer att vinna billiga inrikespolitiska poäng i ett utrikespolitiskt svårt läge är ansvarslöst. Man bryter en överenskommelse som funnits under lång tid och spelar ut praxis i syfte att avkräva en utskottsordförandes avgång. Oppositionens agerande känns rent ut sagt ogenomtänkt och dumt eftersom det omöjliggör för en riksdagsmajoritet att avgöra vem som ska sitta på vilken post. I förlängningen innebär det att oppositionen inte längre garanteras några som helst ordförandeposter i riksdagens utskott. Det innebär förlorat inflytande och en förlust för vår demokrati. Är socialdemokraterna verkligen så desperata att vinna billiga politiska poäng att man är villig att orsaka så stor och långvarig skada för vår demokrati?

Magdalena Andersson (S) kan omöjligen tro att oppositionen har en chans att vinna omröstningen. Moderaterna kommer rösta för att riksdagens praxis består. Jomshof (SD) sitter kvar. Det innebär att oppositionens pressträff, omröstningen och utspelet varit ett enda stort spel för gallerierna. Med demokratin och Sveriges säkerhet som insats. Socialdemokraterna spelar ett högt spel. Tyvärr är det att förvänta av en socialdemokrati som inte sitter vid regeringsmakten längre.

Moderaterna värnar långsiktiga och demokratiska spelregler. Det är särskilt viktigt i denna säkerhetspolitiska kris. Så istället väljer vi att bjuda in S-ledare till ett möte om riksdagens spelregler på lång sikt och hur vi kan fortsätta att säkra oppositionens möjlighet till representation bland presidieposter.

ANNONS
ANNONS