Bengt Eliasson: Omvårdnadsbidraget har blivit en skandal

Jag älskar sommaren! Det är verkligen min årstid. Nu är vi mitt i den, och visst är det härligt! Barn och ungdomar har gått från sina skolor till tio veckors sommarlov, samtidigt som föräldrarna har fem veckors semester per år. Att få ihop ett tryggt och meningsfullt sommarlov för sitt barn är en utmaning för många föräldrar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Sommar och ledighet är ju något som ska vara härligt för alla, och den ska vara det på ”rätt” sätt. Men… Varför jaga sol när värmen är som värst? Varför fullpackade stränder, varför äta glass som ändå bara rinner? Varför bada i kallt vatten? Varför oväntade utflykter och varför äta konstig mat som kallnat så snart den lämnat grillen? Förlåt om du, som jag, är vän av sommaren – men så kan sommaren också upplevas om man har en kognitiv funktionsnedsättning. Sommaren kanske till och med är den mest prövande årstiden om man behöver rutiner för att må bra.

ANNONS

Omvårdnadsbidraget var tänkt som ett stöd i detta. Med omvårdnadsbidraget har föräldrar möjlighet att ansöka om ersättning från Försäkringskassan om de behöver gå ned i arbetstid eller har extra kostnader. När vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidraget 2019 hade 65 000 barn rätt till vårdbidrag. Löftet var när omvårdnadsbidraget infördes att föräldrar som tidigare haft vårdbidrag skulle få det nya omvårdnadsbidraget. Men det blev tvärtom. Statistiken visar att av de som haft vårdbidrag och sedan ansökt om omvårdnadsbidrag eller merkostnadsersättning fick en tredjedel lägre ersättning och var femte avslag. Det är en skandal av stor omfattning som få är medvetna om men som slår hårt.

Ännu ett i raden av S-märkta reformer som visar sig vara illa berett och införts utan att man vare sig lyssnat på remissinstanserna eller gjort de nödvändiga konsekvensanalyserna. Konsekvenserna av detta ständiga haveri får de mest behövande betala. Hur har vi hamnat i ett samhälle där att ”återta kontrollen över välfärden” och ”bekämpa brottsligheten och komma åt fusket” innebär neddragningar och indragningar av rättigheter, myndigheters krav på återbetalning av legitimt beslutade stöd och där människor ställs åt sidan mot sin vilja. Ett samhälle där vissa men alla inte behövs? Det är uppenbart att regeringen återigen brister i att se alla människors behov och struntar i styrningen av våra största myndigheter så länge det passar dess syfte att spara på de mest behövande och Försäkringskassan har återigen misslyckats med att genomföra det som riksdagen beslutat.

ANNONS

Liberalerna har länge krävt en oberoende utredning av Försäkringskassan då vi länge sett att bedömningarna är så olika och avslagen haglar. Det behövs en ny liberal regering om Alla verkligen ska få vara med.

Det finaste med lov och semester är att i möjligaste mån få njuta av det som gör en glad och lugn; oavsett om det är i ett svalt rum med neddragna persienner och begriplig mat inom räckhåll eller på en sandstrand med stojiga människor och en glass i handen.

Gör sommaren till Din utan krav och förväntningar.

ANNONS