Jan Riise: Om att göra lite mer och skapa något nytt

Svenska riksdagsledamöter har flera olika sätt att granska hur regeringen sköter sina uppgifter. Det finns möjligheter att ställa frågor, både skriftligt och muntligt, men mest känt är kanske att anmäla statsråd eller regeringen till riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

I torsdags publicerade KU sin granskning av de anmälningar som gjordes under 2022. Knappt 30 ärenden som gällt både den förra och den nuvarande regeringen har diskuterats, kompletterande information har begärts in och ministrar har kallats till utfrågningar.

En hel del ärenden har handlat om uttalanden i olika sammanhang. Några har förekommit i debatter och intervjuer, andra under den återkommande frågestunden i riksdagen eller vid andra tillfällen där man får anta att uttalanden varit väl förberedda. KU har såklart ingen möjlighet att bestämma vad som är rätt eller fel i en politisk debatt, men påpekar att det ändå får förutsättas att fakta är korrekta.

ANNONS

Exempelvis kritiserades statsministerns uttalande i regeringsförklaringen om att svensk industri skulle vara fossilfri redan på 70-talet. Andra ärenden har handlat om elstöd och sekretess, om vapenexport, om anställningar och annat.

Sammantaget handlar det alltså ofta om “att göra lite till”, att anstränga sig lite mer för att informationen ska gå fram och att den ska vara tydlig och möjlig att förstå.

Det sammanfattar kanske också de utmaningar vi står inför på många andra områden, inte minst de klimatförändringar som nu hotar stora delar av världen med temperaturer och väder som tidigare varit otänkbara.

Vi behöver göra mer.

Det kan förstås uppfattas som ett hot. Ändrade matvanor, resmönster och minskad konsumtion av till exempel kläder. Men det kan också ses som helt nya möjligheter att ta tillvara sådant som är viktigt för oss och som inte bidrar till växthuseffekten. Umgås med grannar och vänner. Laga mat tillsammans. Resa i Sverige och Europa, med tåg. Cykla. Vara med barnen eller tillsammans med en partner. Nya möjligheter uppenbarar sig, i både större och mindre skala – både privat och som anställd eller företagare.

Som politiker ska vi visa på det samhälle vi vill ha. Grönt, förnybart, giftfritt, omtänksamt, lokalt och globalt. Med plats för barn och äldre, för de som vill starta företag, för de som vill forska, skapa, underhålla eller få arbeta med vård, teknik, jordbruk, turister eller vad som nu önskas, men inom planetens gränser.

ANNONS

Vi kritiserar regeringen och ministrarna när de inte tillräckligt väl förklarar vad de menar, eller kanske försöker ge en bild som inte är helt sann. Samma utmaning gäller oss andra också. Vi måste bli bättre på det.

Vi ska bidra till en rörelse där bilden av vårt framtida samhälle byggs. Hur det ska se ut är en fråga för alla som vill vara med. Det är bara tillsammans vi kan göra detta.

Precis när jag skriver detta, de sista meningarna, så går ett par ungdomar förbi mitt bord på en uteservering i Stockholm. På den enas hoodie står det med stora bokstäver på ryggen: “There is no planet B”.

ANNONS