EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe
EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe Bild: Philippe STIRWEISS

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Nu sätter vi Sverige på rätt kurs

Förändring är nödvändig och förändring är möjlig. Överenskommelsen mellan M, KD, L och SD är startskottet på en ny era för Sverige där vi lagar det som har gått sönder och tar vara på möjligheterna som slarvats bort. Nu ska vi få ordning på Sverige!

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Jag är säker på att Socialdemokraterna har haft goda ambitioner under sina år vid makten. Men de har saknat det viktigaste en regering behöver ha: idéer, styrfart och handlingskraft. De har administrerat ineffektiva eller ibland rentav trasiga system. Lappat och lagat och justerat på marginalen istället för att ta helhetsgrepp och nytag. Stora reformer som hade behövts begravde de i utredningar. Följaktligen blev väldigt lite gjort och på många områden har det gått käpprätt utför.

Det blev klart för många att det behövs en annan sorts ledarskap i Sverige. En majoritet av svenska folket ville se en nystart och valde att lägga sin röst på Ulf Kristerssons lag. Nu får Sverige det skifte som landet så väl behöver. En regering som talar klarspråk om problemen, men också hoppfullt om framtiden. Vi måste först få ordning på allt som inte står rätt till innan vi fullt ut kan ta vara på de många möjligheter som ligger framför oss.

ANNONS

Vår färdplan är glasklar. Vi tänker förpassa ordet "utanförskapsområde” till historien och se till att inget område och ingen människa står utanför. Ett Sverige utan gängvåld och klanvälden, där lagen och jämställdheten gäller lika för alla. Där polisen kommer när man ringer. Där du kan vara trygg när du är ute, för att brottslingarna sitter inne.

Vi tänker se till att fler barn får se sina föräldrar gå till jobbet. Att slit och flit alltid lönar sig. Att arbetslinjen ersätter bidragslinjen. Vi tänker bygga ut kärnkraften, så att varken familjer eller småföretagare ska behöva ha ångest inför att öppna elräkningen.

Att företagsklimatet presenterades som en central del i regeringsförklaringen gläder mig alldeles särskilt. Jag kämpar mot byråkratin i Bryssel, men det måste börja hända saker på riksplanet också. De senaste åren har läget blivit allt tuffare för svenska företag. Elräkningar, inköpspriser och avgifter har stigit, samtidigt som nya administrativa bördor kommit från myndigheterna. Många var hårt pressade redan före pandemin, och med inflationskris och elprischock är många på randen till konkurs eller har redan tvingats stänga. Vi har sett exemplen rada upp sig från lokala restauranger, bagerier och åkerier. Det är så sorgligt - och framförallt onödigt - eftersom problemen ju hade gått att förebygga. Men de går också att lösa, även om det kommer bli svårt och ta tid.

ANNONS

Regeringen jobbar för högtryck för att få på plats högkostnadsskyddet för elräkningar. Bränsleskatterna ska sänkas och reduktionsplikten ned till EU:s miniminivå, så att priset vid pump kommer ned med åtminstone fem kronor litern. I regeringsförklaringen utlovade statsministern också krafttag mot den onödiga byråkratin. Regelbördan ska minska ordentligt, så att företagarna kan lägga tid, kraft och pengar på vettigare saker än pappersarbete.

Vi moderater är ivriga att leverera på svenska folkets förväntningar och har redan rivstartat arbetet. Med en handlingskraftig regering går vi lovande tider till mötes!

ANNONS