Människan och andra djur på vår jord

Som djurskyddspolitisk talesperson för Miljöpartiet gör jag idag en kort betraktelse över området.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Oscarsvinnaren Joaquin Phoenix höll ett fantastiskt tal på Oscarsgalan. Miljoner människor tittade och lyssnade och en våg av omtanke gick över planeten. Omtanke med dem som lever, känner, sörjer och älskar men inte har en människoröst att föra sin talan med i människans salar. Det är fantastiskt när de som äger scenen kan använda sin röst för att tala för dem som inte kan tala själva!

Den så kallade Arlagården som visades i Uppdrag Granskning var ett bottennapp åt andra hållet. Oacceptabelt att låta djur leva under så helt miserabla förhållanden. Det hade inte behövt hända, och det har hänt förut. Men ärligt, det får inte hända igen! Jo, jag vet att de allra flesta som håller djur tar väl hand om dem. Tack för det, alla ni! Men det ursäktar inte det som djuren på den gården fick utstå. Många lantbrukare/djurhållare har hört av sig personligen för att uttrycka sin vrede över hur detta har fått pågå, tack för det också! Men att så många, däribland LRF och Arla, direkt gick i försvar och försökte hitta olika ursäkter istället för att tydligt ta avstånd ifrån det, kan jag omöjligt förstå. Vem som filmade förtar inte fakta. Det hände och det är det vi måste fokusera på. Och olika anledningar till att vi människor brister i våra åtaganden finns självklart, men då ska det finnas de som ser till att oskyldiga slipper lida. Det är av stor vikt för alla dem som tar väl hand om sina djur så de slipper bli neddragna i samma sörja.

ANNONS

Systemet brast helt enkelt och värnlösa djur fick utstå mycket lidanden. Åtgärder måste till så att det inte brister igen. Vi har det totala ansvaret, vi människor, genom att hålla djuren så som de hålls idag. Bra att både LRF och Arla nu har tydliggjort att de ser att något brustit och att det som hände inte borde fått hända.

Mänsklighetens påverkan på livet på jorden är enorm. Sedan vår civilisation föddes har 83 procent av alla däggdjur försvunnit. Hälften bara de senaste 50 åren. Människor och vår boskap dominerar nu helt däggdjuren på jorden. Av världens alla däggdjur utgör människan 36 procent och de djur vi människor håller i fångenskap, för mat eller päls eller annat ändamål är hela 60 procent. Endast fyra procent av alla däggdjur på vår gemensamma planet är med andra ord vilda. Fyra procent! Samma utveckling ser vi för världens fåglar. 70 procent är höns, kycklingar och andra fåglar som föds upp av människor. Bara 30 procent av världens fåglar lever vilt. Forskarna kom också fram till att livet i haven nu bara utgör en procent av all biomassa i världen.

Vi tar över planeten, utan hänsyn till övrigt liv. Kunskapen om att många djurarter känner och upplever livet och känslor ungefär som vi människor, finns idag. Det går inte att ifrågasätta och vi kan inte blunda för det längre, vi måste ta in det och våga ta konsekvenserna av den kunskapen. Omtanke om varandra är avgörande för ett rikt liv, så låt fler liv ta del av din omtanke. Även djuren behöver och uppskattar omtanke.

ANNONS

ANNONS