Jörgen Warborn: Lärarna visar stor styrka i den svåra coronakrisen

Jag brukar oftast skriva om småföretagarna i mina artiklar, men det finns fler vardagshjältar som inte alls får den uppmärksamhet de förtjänar just nu. Jag pratar om Sveriges lärare.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

De senaste veckorna har det bara blivit tydligare och tydligare för mig hur otroligt bra många av dem är och hur tryggt det känns att lägga våra barns bildning i deras händer. De har också, mitt i coronakrisen, visat tydligt prov på stor styrka.

Sedan några veckor är EU-parlamentet i Bryssel stängt och vi som verkar där jobbar hemifrån. Familjens hus i Varberg är nu både hemmakontor för mig och ”klassrum” för min dotter. Jag har följt med en del på hennes videolänkar till läraren i det riktiga klassrummet i skolan och är både fascinerad och förundrad över hur snabbt och bra lärarna har lyckats ställa om och komma igång med undervisningen, när coronakrisen förändrade stora delar av skolväsendet över en natt. Det är fantastiskt att se det engagemang, den anpassningsförmåga och det stora kunnande som den svenska lärarkåren besitter. Även en 51-årig EU-parlamentariker kan återuppväcka gammal kunskap och lära nytt över videolänk från PS-gymnasiet.

ANNONS

Jag tror att den svenska skolans helt fenomenala anpassningsförmåga avslöjar en stor styrka i vårt land. Vi är öppna för nya idéer, vi tänker själva och är mer snabbfotade än de flesta länder. Den förmågan att laga efter läge tror jag kommer vara en mycket stor fördel för oss, både nu när vi står mitt i krisen och den dag när vi, förhoppningsvis förr snarare än senare, ska återstarta ekonomin och bygga upp det som gått förlorat. Vi är inte fast i de tröga hierarkier och den bakåtsträvande syn på teknik som tynger många andra länder i vår närhet.

Jag är övertygad om att coronakrisen kommer förändra våra sätt att tänka och göra för lång tid framöver. Just nu får många av oss se tydligare än någonsin förut vilka stora möjligheter som modern digital teknik erbjuder. Många företag kommer nog att tänka ett varv till om vilka långa tjänsteresor som faktiskt behövs och de flesta kommer förmodligen tycka det är skönt att slippa sitta timmar i bilen eller på tåget för möten som lika gärna kan ske online. Ju mer vi tar vara på ny teknik, desto mer tid och pengar kan vi spara - och desto lättare går vardagspusslet ihop. Det blir allt tydligare att framtiden är digital och distansundervisningen blir ett sätt för skolan att möta barnen i den utvecklingen.

ANNONS

Med detta inte sagt att jag varken tror eller tycker att vi ska sluta träffas. Mänskliga möten är och kommer fortfarande vara både trevliga, viktiga och ibland oundvikliga. Men att coronakrisen kommer förändra vårt sätt att lära, umgås och göra affärer, det är jag helt säker på.

Mitt i allt som känns eländigt runtom oss har Sveriges lärarkår visat hur snabbt och bra vi som samhälle kan klara stora omställningar. Vi har mycket att lära av dem - och har dem att tacka för mycket. Hatten av för svenska lärare!

ANNONS