Abir Al-Sahlani: Ingen kan vara neutral inför Putins Ryssland

Vi genomlever verkligen historiska dagar just nu, och ett enormt omvälvande skifte i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Efter lång, hård press från politiska motståndare och den extremt allvarliga situationen i vårt direkta närområde, svängde Socialdemokraterna slutligen i Nato-frågan.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Sveriges ansökan om Nato-medlemskap är nu inlämnad, och som centerpartist är jag glad över att länge ha bidragit till att det skulle hända. Nu har vi äntligen tagit klivet ut ur en lång tradition av att stå utanför allianser, ut ur vår tro att vi klarar oss bäst på egen hand. Om det är en sak som blivit kristallklar i och med kriget i Ukraina, så är det att ensam inte är starkast. Att Ukraina har många vänner är också tydligt, men likaså att vänskap inte räcker för att kunna förvänta sig militär hjälp när man blir attackerad av en fiende.

ANNONS

Sveriges självständiga röst i utrikespolitiken har spelat en viktig roll historiskt, och det är till och med något jag själv varit stolt över. Men jag är också helt övertygad om att internationellt samarbete är det som bäst garanterar långsiktig fred och frihet. Sverige har länge byggt säkerhet tillsammans med andra länder, och det ska vi fortsätta göra på ett än mer effektivt sätt som medlemmar i Nato.

Jag tror heller inte att vår internationella röst hotas av ett medlemskap i en försvarsallians. Norge, Frankrike och Tyskland verkar klara att balansera en stark, självständig utrikespolitik med medlemskap i Nato utan några större problem. Och Litauen har det senaste året tagit fantastiskt stor plats globalt när man uttalat sig om Taiwan, Kina och Ryssland på ett obestridligt självständigt sätt. Jag är helt övertygad om att Sverige kan - och bör - fortsätta vara en stark röst för fred, frihet och nedrustning inom ramen för Nato.

Sverige kommer att stärkas av att gå med i Nato, men vi kommer också att kunna bidra med mycket. Svenska försvarsföretag och försvarsmakten ligger långt fram vad gäller innovation och avancerad teknik. Tillsammans med Finland bidrar Sverige dessutom med strategiskt geografiskt läge i och runt Östersjön, och finländskt och svenskt medlemskap i Nato kommer stärka norra Europas säkerhet.

ANNONS

Ingen kan vara neutral inför Rysslands brutala invasion och vidriga krigsbrott. Europa har insett att kriget i Ukraina också är ett krig mot våra europeiska värderingar. Putin hotar friheten och freden i Europa, och detta är en attack på oss européer och vårt sätt att leva. Äntligen har också Sveriges regering insett att neutralitet är en ohållbar position, och vi står redo att vara en mer fullvärdig försvars- och säkerhetspartner i såväl EU som Nato.

ANNONS