Abir Al-Sahlani: Friheternas tillbakagång måste stoppas omedelbart

För mig är frihet en central del i mitt liv, och en stor anledning till att jag är liberalt sinnad. Frihet att ta kommando över sitt liv, frihet över sin egen ekonomi, friheten att vara sig själv utan hat och diskriminering, frihet att som kvinna bestämma över min egen kropp, friheten att vara med den man själv vill, oavsett vad familj eller andra tycker.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Pandemin var inte bara uppslitande i människoliv. Det utlöste också en tillbakagång vad gäller dina och mina friheter. Det började med stängda gränser. Varje land i Europa blev plötsligt mer nationalistiskt än vad vi har sett på årtionden. Den fria rörligheten, en högt värderad rättighet som ingår i vårt unionsmedborgarskap, var plötsligt inte vatten värd.

Till och med möjligheten att röra sig fritt i sitt eget land inskränktes frekvent runtom i EU. I Belgien, där Europaparlamentet har sitt säte, fick du under ett tag bara gå från hemmet till matbutiken och tillbaka. Du fick enbart umgås med en person utanför hushållet under månader i sträck. Det här är helt oerhörda åtgärder. Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat förutse att stater i EU skulle inskränka människors vardag, som de gjorde. Så tveklöst, och så snabbt.

ANNONS

USA, som nyss firat sin självständighetsdag, är känt för sina konstitutionella friheter och rättigheter. Så vad ska man säga när de från en dag till en annan inskränker specifikt kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och genomföra en abort?

Ännu en gång: beslut över kvinnans kropp som tas av konservativa män som aldrig själva kommer att veta vad det innebär att bära ett barn, som aldrig själva kommer att behöva leva med konsekvenserna av sina beslut. Att förbjuda aborter innebär inte att aborterna upphör. De blir bara osäkrare, med onödigt lidande och stor risk för kvinnans liv.

Kvinnan och flickan (!) ska nu fullfölja sin graviditet, oavsett ålder, oavsett om man har möjlighet att ta hand om ett barn, oavsett om barnet kom till genom våldtäkt eller incest. Vittnesmålen från klinikerna vittnar om unga flickor, barn, som väntar barn och som inte förstår vad som händer. Småbarn som ännu inte har kroppar som fysiskt klarar av en graviditet. USA:s kvinnor och flickor har blivit fråntagna sin rättighet och sin frihet. Hur kan det här ske? I USA, landet för de fria?

Putins krig mot Ukraina har ställt frågan om frihet på sin spets. Alla tvingas reflektera kring sin frihet på ett sätt som inte har varit nödvändigt tidigare, när hotet hänger över oss. Alla vill vara fria. Men hur når vi det? Fler ser en tillbakagång från frihandel, där varje nation ska klara allting själv, som vägen framåt. Trots att frihandel, där vi är ekonomiskt beroende av varandra, är en av de viktigaste faktorerna till att vi inte har haft fler krig i Europa.

ANNONS

Framtiden är inte misstro och protektionism – snarare mer öppenhet och frihandel. Frihandel är ett viktigt påtryckningsmedel för mänskliga rättigheter och klimat, om vi tappar det så tappar vi också viktiga framsteg som har gjorts. Men vad värre är: vi tappar också vårt grepp om den fria världens framtid.

Friheten är inget som får sättas på undantag vare sig på grund av Putin, en pandemi eller konservativa män. Tvärtom talar alla faktorer för att vi måste öka vårt samarbete, för att stärka vår frihet och den liberala demokratin.

ANNONS