Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: För tidigt än att sänka garden för smittan

I skrivande stund släpptes den efterlängtade nyheten att alla restriktioner upphävs. Covid-19 kommer inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Livet kan återgå till vad som för två år sedan betraktades som helt normalt. Man kommer kunna resa, umgås, gå på teater och idrottsevenemang.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

OS som genom ödets ironi invigs i Kina präglas visserligen av karantän och smitta. Man kan ha synpunkter på landet som arrangör, men det är en annan krönika. Låt oss heja på Sverige och hoppas på medaljer.

Men innan vi sjunker ner i TV-soffan och drar en lättnadens suck måste vi ödmjukt tacka de som drar det tyngsta lasset, nämligen alla vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som tagit hand om och vårdat sjuka. Deras arbete är inte slut. Människor kommer fortsätta söka vård för små och stora åkommor. I skuggan av detta så är det fler än någonsin som lider av depressioner och psykisk sjukdom. Det är fler yrkesgrupper som ska tackas, busschaufförer, handelsanställda, lärare och personal i barnomsorgen till exempel. På grund av fortsatt sjukfrånvaro dröjer det ytterligare några dagar innan allting kan öppnas. Allvarligare är att våldet i nära relationer har ökat. Män slår kvinnor och barn som stannat hemma och inte kan undkomma.

ANNONS

Alla har inte överlevt covid och många är familjerna som måst begrava sina käraste i kretsen av de allra närmaste. Det är lätt att glömma, när vi beskriver omikron som en ”vanlig” säsonginfluensa, att den är en av många mutationer av ett sällsynt dödligt virus som lett till många människors allt för tidiga död. Och detta skedde långt innan vi erbjöds säker och regelbunden vaccinering. Alla hann – eller ville inte - få sitt skydd.

Restriktionerna och framförallt vaccinpassen har slitit isär samhället. Klyftan har ökat mellan oss som ser vaccination som en samhällelig plikt, en solidaritetshandling, ett personligt skydd och de som avstår för att de tror på något annat, eller ser kravet på vaccination som ett förtryck av folkviljan. Måtte relationerna läka ut snabbt, så vi kan prata och dra lärdom av vad som varit utan fler anklagelser, skuld och skam.

Vi ska slutligen tacka alla företag, företagare och anställda som hållit i och hållit ut. Som har slitit sitt hår över krångliga ansökningsförfaranden för korttidspermitteringar och till olika branschanpassade coronastöd. Många är de som måst sägas upp ändå och växla bransch för att ingen på lång tid kunnat efterfråga sport, resor, underhållning och kultur. Se till att boka era biljetter nu men fortsätt ta ert ansvar.

ANNONS

Poängen med den här krönikan är nämligen att påminna om hur snabbt det har växlat. Fortsätt tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk och ta de sprutor du erbjuds. Det är ni och jag som bestämmer om restriktionerna återkommer. Felaktigt beteende kan snabbt leda till uppkomsten av en femte våg som stänger alltihop igen.

I många länder härjar denna och andra svåra sjukdomar. Vaccin är förbehållet oss som lever i fred, under ordnade samhällsystem och har råd att fördela välfärden rättvist. Det gäller att vara ödmjuk, försiktig och inte sänka garden innan fighten är över.

ANNONS