EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe
EP Plenary session - Joint debate - Connecting Europe Bild: Philippe STIRWEISS

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Fira företagarnas dag med mindre regelkrångel

Av alla 365 dagar på året är den 4 oktober särskilt värd att uppmärksamma. Inte för att det är kanelbullens dag. Utan för att det är företagarnas dag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Jämfört med några av våra europeiska grannar är Sverige ett relativt litet land. Trots det har Sverige en stark ekonomi med stor potential. Det är inte av en slump att det har blivit så, utan något vi framförallt kan tacka våra företag och företagare för. Det är företagen som bygger vår konkurrenskraft och vårt välstånd. Trots det hämmas företagen med krångliga regler och en snårig byråkrati.

Att förenkla regler och undanröja byråkratin för företag kan vara det billigaste och mest effektiva sättet för att stärka den svenska ekonomin. Särskilt i dagens oroliga ekonomiska läge har Sverige inte råd att skrämma bort företag från att etablera sig i landet, på grund av administrativa bördor och onödigt krångliga regler. Om Sverige ska fortsätta kunna vara ett konkurrenskraftigt land måste vi underlätta för jobbskaparna.

ANNONS

Regeringens budget lyfter fram näringslivet och vikten av att främja svensk konkurrenskraft. Gott så. Ett företagsklimat utan regelkrångel lockar de bästa och smartaste till Sverige och sporrar tillväxt och innovation. Det ska helt enkelt bli lättare att driva företag.

Den svenska regeringen kan göra mycket för att underlätta för företagen, men även EU har ett stort och viktigt ansvar. EU:s arbete måste fokusera ännu mer på hur vi tillsammans kan arbeta för att förbättra företagarnas situation och hur vi kan stärka vår konkurrenskraft mot andra växande ekonomier runt om i världen. Den inre marknaden måste fortsätta utvecklas för att EU ska kunna bli en mer attraktiv plats att investera i. Den europeiska byråkratin som idag sätter käppar i hjulen för företagen att expandera måste därför kraftigt minska.

Under det svenska EU-ordförandeskapet prioriterade den moderatledda regeringen mer frihandel och mer konkurrenskraft. Principen om en in, en ut, var en viktig fråga för att underlätta den byråkratiska situationen för företagarna. Det innebär att regleringskostnader som drabbar företagen, måste kompenseras genom att sänka andra kostnader till en motsvarande summa.

Jag är däremot långt ifrån nöjd. Jag kommer fortsätta driva frågan om att minska regelbördan. Jag kommer fortsätta kämpa för att främja investeringar i forskning kring ny teknik, såsom AI, och stärka småföretagarperspektivet i Bryssel.

ANNONS

Jag är övertygad om att intresset kopplat till konkurrenskraft och tillväxt bara har börjat och kommer bli viktigare för varje dag som går. Det är en helt avgörande fråga för vår kontinents framtid. Framförallt i dessa tider när inflationen sänder chockvågor i de europeiska ekonomierna. Europeisk ekonomi är just nu i gungning och den behöver rätt verktyg för att komma på fötter igen. Lösningen? Mer företagsamhet och mindre regelkrångel.

ANNONS