EP Plenary session - EU Trade Policy Review
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Europas utsatthet i skrämmande blixtbelysning

Att Europa befinner sig i tidernas värsta elkris har knappast undgått någon. Det har gått snabbt och käpprätt utför och uppvaknandet blev bryskt för många. Stoppet för den ryska gasimporten och mycket låga effektnivåer från vindkraften sätter både hushåll och företag under extremt hård press.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

De mystiska och oroväckande sprängattentaten mot gasledningarna i Östersjön sätter Europas utsatthet i ännu mer skrämmande blixtbelysning. Ett väldigt allvarligt och osäkert läge.

Här och nu vet vi inte exakt vad som hänt, varför, eller vem som bär ansvaret. Men jag är övertygad om att svenska och allierade försvarsmakter och underrättelsetjänster jobbar för högtryck med att klargöra fakta. Oavsett vad, vem och varför, så kan en säker slutsats dras och det är att beroendet av rysk gas är skadligt för EU och kan försätta oss i krisläge. Det inskärper budskapet om att vi snarast möjligt måste ta oss ur beroendet av Ryssland för att värma hem och driva industrimaskiner.

ANNONS

Ingen kan väl tycka att det är rimligt att elpriserna ska kunna öka med tusentals procent över en natt och vara helt beroende av blåsigt väder och ett totalt opålitligt krigförande grannland? Men varför har man då bedrivit en politik som satt oss i den här situationen? Och varför pratar inte fler allvar om seriösa lösningar?

Per Bolund (MP) var nyligen ute och vevade på Twitter om att batterier minsann kommer kunna ersätta kärnkraften. Men vad han missar är att elen först måste produceras innan den kan lagras på batteri. Den finns inte bara där automatiskt. Som om inte fysikens lagar vore hinder nog, så räcker det med lågstadiematte för att räkna ut hur ekonomiskt orealistiskt det vore. Men tyvärr har den här sortens önsketänkande och ”det löser sig”-mentalitet fått styra både svensk och europeisk energipolitik.

EU:s ledare jobbar nu för att sjösätta en krisplan som innebär att vi säkrar gasleveranser från andra länder och reformerar prissättningen på el. I Sverige har den vinnande borgerliga sidan utlovat ett högkostnadsskydd från första november. Allt detta är bra och nödvändigt. Men vi måste också gå till botten med grundorsakerna bakom. Europa saknar helt enkelt tillräckligt med leveranssäker energiproduktion.

Det behövs en ny giv i energipolitiken. Den måste framtidssäkra energisystemet och göra det med reformer som bygger på fakta, inte på fromma förhoppningar om vackert väder och fred i omvärlden. Utbyggnaden av vindkraft är positiv och nödvändig, men kommer inte att räcka för att täcka elbehovet alla årets dagar och alla dygnets timmar. Därför måste Sverige rivstarta arbetet för att bygga mer kärnkraft. Alternativen är tyvärr smutsig tysk kolkraft, strömavbrott när det inte blåser, eller blodbesudlad rysk gas. Och jag vägrar välja mellan att ge upp klimatkampen, släcka ner Sverige, eller hamna helt i händerna på Putin-regimen. Vi måste göra EU självförsörjande på ren, trygg och billig energi. Det arbetet börjar med nya svenska kärnkraftsreaktorer och gärna här i Halland på Ringhals.

ANNONS
ANNONS