Bengt Eliasson: Det behövs en kriskommission för LSS

Ett fullskaligt krig i Europa – smaka på orden. Ett anfallskrig i Europa var otänkbart för en månad sedan. Ukraina är en av våra grannar. Det är ungefär lika långt till Kiruna från Falkenberg som det är till Kiev.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Rysslands aggressiva invasion av Ukraina har kastat in Europa i det värsta säkerhetsläget sedan andra världskrigets slut. En ny och fredlig demokrati har anfallits av ett land med en aggressiv och auktoritär ledare. Städer bombas och beskjuts, civila skadas och dödas. Vi kan alltför väl förstå det kaos och den rädsla som drabbar miljontals ukrainare i denna blodiga, besinningslösa invasion.

I tider av krig och oroligheter är den politiska enigheten viktig. I veckan godkände riksdagen ett hjälppaket till Ukraina med bland annat krigsmaterial. Mer behövs fort. Senast vi hjälpte ett krigförande land var 1939, då Finland angreps av Sovjet. Putins invasion av ett fredligt och demokratiskt land är inget annat än ett krig mot det fria samhället vi lever i. Det är ett krig mot demokrati, öppenhet och frihet – allt som är ett hot mot hans styre och världsbild. Världen som vi känt den är förändrad för mycket lång tid framöver. Vi kommer få uppleva ett nytt långt kallt krig, ett iskallt sådant. Ukrainas sak är självklart vår!

ANNONS

Självklart är allt fokus riktat mot den fruktansvärda kris Putin kastat in oss i, men vi måste orka tänka på den pågående krisen här hemma. Nästintill dagligen kan vi läsa rapporter om den del av välfärden som är vardag för alldeles för många. Människor med omfattande behov och lagstadgade rättigheter blir av med dessa på tvivelaktiga grunder. Att en människas liv kan slås i spillror av en av våra största myndigheter utan att den drabbade får eller kan komma till tals är förödande.

Det krävs nu, likt coronakommissionen, en akut kriskommission för att snabbt komma till rätta med den tysta katastrof som dagligen sker i vårt land som kan komma med snabba slutsatser som på kort sikt stoppar avslagshysterin och myndighetens och kommuners omfattande övertramp mot lagens bokstav, syfte och intention. Regeringen har sagt nej – uppenbarligen saknar socialdemokraterna krisinsikt.

Assistansberättigade inom LSS har sedan 2014 minskat med cirka 1 650 med en statlig besparing på cirka 3,3 miljarder kronor. Cirka 18 procent av dem som sökt sjuk- eller aktivitetsersättning för att de inte kan arbeta har blivit av med den. Det är tydligt att Försäkringskassan och ett antal kommuner hamnat långt ifrån lagstiftningens intentioner. Detta minskar förtroendet för tryggheten i välfärden och måste upprättas. LSS är en rättighetslagstiftning med höga intentioner som skall bibehållas.

ANNONS

Alla ska kunna leva ett gott liv. Det förvägras många idag. Därför krävs en kriskommission och för att förhindra myndigheternas övertramp och felaktiga beslut på tvivelaktiga grunder. Vi är besvikna på regeringen som vägrar gå oss till mötes – uppenbarligen saknas krisinsikt. Det är minst sagt såväl upprörande som beklagansvärt och ett stort svek mot dessa människor.

ANNONS