Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: Det är inte värt att lägga mer energi på kärnkraft

Oron för ännu högre elpriser och kanske en ransonering till vintern är självklart en viktig valfråga för många. Inget parti går till val utan förslag om hur elbristen ska lösas, vare sig på kort eller på lång sikt. Det viktigaste just nu är att inte uppfattas som obekymrad över hur det ska gå med hushållens ekonomi. Där är Centerpartiet inget undantag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Våra åtgärder sänker elräkningen med 6000 kronor i månaden för ett normalt villahushåll i Falkenberg. Detta utan att ge avkall på miljön och bryta den gröna omställningen. De partier som beskriver kärnkraften som den allena saliggörande lösningen på både elbrist och höga räkningar utnyttjar människors okunskap och mörkar företagsekonomiska skäl till att kärnkraftsreaktorer stängts. Elbristen i södra Sverige är främst ett logistikproblem. Nätet är underdimensionerat, vi har inte kommit tillräckligt långt med energilagring, elprisområdena är felkonstruerade och framförallt finns det outnyttjade resurser i redan planerad vindkraft.

Det är ytterst beklagligt att brist på reservdelar orsakar ett sådant långvarigt stopp i Ringhals att det utlöser ett scenario där vad som tidigare sagts om riskerna med att förlita sig på sol och vind förverkligas. Inte oväntat kommer det nu, från ett stressat och pressat moderatparti, förslag om mer kärnkraft, subventionerat av skattepengar och med gemensamma tillgångar som säkerhet. Samtidigt är motståndet mot nya vindkraftsparker på land och till havs konsekvent.

ANNONS

Aldrig trodde jag, efter 45 år som politiskt aktiv, i denna min sista krönika som riksdagsledamot, att man skulle behöva göra bruk av gamla argument om risken för kärnvapenspridning, den ännu olösta frågan om avfallets slutförvar, miljöskador som uppstår vid uranbrytning, samt förödande olyckor som inträffat och inträffar. Den allvarligaste invändningen är sårbarheten, riskerna med storskalighet, centralisering och att kärntekniken kommer i orätta händer. Precis vad som sker med de sex reaktorerna i Zaporizjzja, när det är oklart om det är Ukraina eller angriparen som har kontrollen över Europas största kärnkraftverk.

Som i resten av Europa behövs det en insikt om att krig får konsekvenser och att man ska förbereda sig så gott man kan. För varubrist, bränslepriser, inflation och mot de klimatförändringar vi redan ser. Under en promenad med flygblad i villaområdet kring där jag bor slogs jag till exempel av hur många det är nu som har elbilar och monterar solceller på taket. Centerpartiet vill att det gröna avdraget ska kunna användas för fler åtgärder än idag.

Elbristen har ingen quick-fix. Det handlar om att ge rätt förutsättningar för hushållen och åt näringslivet, samt att inte utlova stöd som kan utebli från en dag till en annan. Politikerna vi väljer till riksdag och regering har ett ansvar att mildra effekterna av kriget här i Sverige, samtidigt som vi måste göra vad som är möjligt för att bidra till att det avslutas, så att Ukraina förblir fritt, demokratiskt och självständigt.

ANNONS
ANNONS