Katarina Erlingson: Fulaste p-platsen kan bli attraktivt torg

Tredje fulaste parkeringsplatsen i landet. Det tveksamma "priset" har Stortorget i Falkenberg fått av Naturskyddsföreningen. Och ingen kan väl påstå att det är ett särskilt trevligt torg, när bilisterna cirkulerar runt för att hitta en plats för sitt mer eller mindre skrymmande fordon.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Naturskyddsföreningen vill med "tävlingen" sätta fokus på hur mycket plats bilen tar i städerna och hur mycket bättre man skulle kunna utnyttja ytorna för en trivsammare stadsmiljö. De styrande i Framtid Falkenberg har tagit till sig av kritiken och tänker nu genomföra en tävling för att skapa ett trevligare torg.

Förslaget är tänkt att tas fram tillsammans med invånarna och med näringslivet, vilket ger anledning att bli lite orolig för den som gärna ser ett bilfritt torg. För invånarna verkar gärna vilja ha med sig bilen ända in i de centrala delarna av stan och har hittills i stor utsträckning ratat de parkeringshus som finns. Både parkeringshus Centrum vid Kronan och p-planet ovanpå Gallerian vid nämnda torg har ofta gott om platser.

ANNONS

Risken är stor att de som åker bil kommer att protestera mot att bli av med de centrala parkeringsplatserna. Affärerna i centrum kommer antagligen att haka på, inte minst av rädsla över att bilisterna ska köra någon annanstans.

Men att köra varv efter varv på Stortorget letandes efter en ledig ruta kan väl inte vara den klokaste av aktiviteter? Det finns numera bara en in- och utfart till torget vilket gör det extra besvärligt och det blir lätt smärre trafikstockningar på torget.

Varför klamrar sig falkenbergarna fast vid att parkera på torget? Är det enkla svaret bara för att det går? Det är inte jättemånga meter till parkeringen vid Stålboms eller vid Falkhallen om man nu inte vill köra in i p-hus. Åtminstone vid Stålboms finns det numera lediga rutor, tack vare att det är en betalparkering. Antagligen är det prismedvetna bilister som kör runt på Stortorget för att komma undan med gratis parkering i två timmar. Så vill kommunen ge bilisterna andra möjligheter än parkering på torget kan pris vara en faktor att räkna med.

P-husen behöver också ses över för att bli mer attraktiva. Infarten till p-planet ovanpå Gallerian är ganska trång och besvärlig för den som är ovan. Tidigare var infarten till p-huset ovanpå Kronan enkel, det var bara att köra in och ställa sig och därefter lösa biljett. Att ett system med bom infördes mitt i uppförsbacken till p-planen kan man knappast kalla att underlätta för bilisterna.

ANNONS

Att ta bort p-platserna på Stortorget är ett utmärkt förslag. Det måste emellertid föregås av att det blir enklare att använda p-husen och också innehålla ett visst mått av utbildning av kommuninvånarna. Kanske med det moderna sättet nudging, att vänligt men bestämt "knuffa" bilisterna i rätt riktning. Sommarens ännu okända testverksamhet kan vara en del i detta.

ANNONS