Maria Haldesten: Fula byggen förstör Varberg och Falkenberg

Själlösa asfaltsöknar och rivningsmissar kan undvikas. Anställ en kommunantikvarie för bättre vägledning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ska politiker vara smakdomare? Irriterade reaktioner av det slaget lät inte vänta på sig, efter att Falkenbergs ledning började tala om vikten av att bygga vackrare.

Frågan om hur avgöranden ska fattas är känslig. Men betänk gärna alla grova misstag, som gjorts så länge ingen har brytt sig om att skönhetsaspekter. Gamla fina hus har rivits, eller fått förfalla, i såväl Varberg som Falkenberg. På flera håll har ersättningen blivit ett slags praktiska betonglågor.

I Falkenbergs hjärta ligger exempelvis ett Stortorg som de flesta kommuninvånare skäms över. Ändå blir Moderaternas Sandra Johansson "jätterädd" över att Falkenberg för att "den politiska majoriteten får bestämma vad som är snyggt just då".

ANNONS

Det är givetvis angeläget att avgörande beslut om stadens framtid tas i så bred krets som möjligt och att fullmäktige inte rundas för att framtvinga allt från skolrivningar till snabba nybyggen.

Att en styrande majoritet greppat att många falkenbergare är mindre nöjda med skönhetsvården kan dock ses som ett tecken på att ledningen lyssnat på relevant medborgarkritik. Det bör väcka viss lättnad, snarare än förskräckelse.

Ska Falkenberg, liksom Varberg, förbli attraktiva städer är det angeläget att värna stadens identitet. Och att bevara den charm som bidrar till In- och återflyttning.

Därför spelar det roll hur såväl stadskärna som entréer ser ut. Och just därför fortsätter den livliga debatten om kommande byggprojekt - inte minst i Varberg. Stadens framtida intryck avgörs av hur väl ledningen förmår att väga mellan enskilda näringslivsintressen, exempelvis hotellägare, och omsorgen om stadskärna och kulturarv.

Ett framgångsrikt sätt att förebygga misstag är att anställa en kommunantikvarie. Sedan 90-talet finns en sådan kompetens i Kungsbacka, medan tidigare förslag från politiker inom S i Varberg föll med knapp marginal för ett antal år sedan. Ett skäl som då framfördes i fullmäktigedebatten var att det räcker med Kulturmiljö Hallands kompetens - och att det är inte nödvändigtvis en fördel att kompetens hamnar innanför väggarna.

ANNONS

I Falkenberg konstaterade dock stadsarkitekten nyligen att den kunskap som en byggelseantikvarie besitter är väldigt viktig och att ett sådant tillskott skulle gagna kommunen.

Att en kommunantikvarie kan komma in i tidigt skede, ökar chanserna för att kommunen gör mer medvetna val redan i ett tidigt skede när man exempelvis planerar en förtätning. Det finns förstås ingen garanti för att tjänstemannaråd följs. Men risken för dyrköpta läxor minskar – därför gör Varberg och Falkenberg klokt i att äntligen kopiera Kungsbackas koncept.

ANNONS