Maria Haldesten: Friskt delad patientdata kan bli sjukt missbrukad

Region Halland får inte främja prestige och medicinska landvinningar på bekostnad patienternas integritet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I undersökningsrummet berättar du allt om kropp eller knopp. Allt i hopp om att få bästa hjälpen - men också i tron att allt känsligt du förtäljer läkaren stannar där.

Men så är det inte riktigt längre. Patientdata delas vidare - med regionens goda minne - i syfte att tjäna pengar. I HN beskriver den tidigare regiondirektören ett listigt informationsutbyte - som ska skapa "kick-backs" både här och där, alltså både i företag och vård.

– Genom att skapa ett ekosystem som består av regionens sjukvård, akademin och näringslivet, så kunde vi generera utveckling, säger han belåtet.

Att läkemedelsindustrin såg potential i samverkan förvånar inte. Och att tillgång till data kan gynna forskning - och locka forskare - är också ganska givet. Men det är något som skaver. Rejält.

ANNONS

Det väcker oro att regionen – trots tidigare haveri rörande delning av patientdata – inte ger intryck av att fullt ut ha tagit lärdom.

– Delning av data kan skada människor, varnar Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Han exemplifierar med en brittisk skandal – ett liknande delningsprojekt som ledde till att försäkringsbolag fräckt utnyttjade delad data på ett oetiskt sätt.

Det finns dock närmare exempel, som när Tandvårdsföretaget My Dentist gav telefonförsäljare tillgång till känsliga uppgifter från Försäkringskassan. Det hela avslöjades när det framkom av försäljningssamtalen att telemarketingbolaget hade betydande kunskap om patienternas tandhälsa.

Det är heller inte en slump att vården, under förra året, var en av de branscher som utsattes för flest cyberattacker i Sverige. Syftet kan vara att störa samhällsviktig verksamhet. Men även cyberkriminella hackar vårdsystem. Tidningen Aktuell säkerhet beskriver hur brottslingar exempelvis kan utnyttja data för att kapa identiteter.

Eftersom vården sitter på guldgruvor tas dock även initiativ för att lättare dela patientdata inom EU – i syfte att förbättra och effektivisera vården inom unionen. Även på riksnivå i Sverige har regeringen dragit igång utredningar, exempelvis om hur sekundäranvändning av vårdens data kan bli till nytta för forskning, utveckling och innovation.

ANNONS

Och visst finns det fördelar. Med tillgång till mer relevant information kan diagnoser ställas snabbare, och fler få bättre läkemedel och mer avancerade medicintekniska produkter. Patienter med sällsynta sjukdomar kan kanske finna bot genom effektivare samarbete över olika gränser.

Vi kan heller inte dra tillbaka klockan. Ökad AI-använding i vården är lika självklar som den robotisering vi redan sett. Men ju fler mer känslig information som sprids, desto mer säkerhetsmedveten måste man bli. Integritetsskyddet får inte tummas på i ivern att exempelvis "sätta Halland på kartan".

– Vi måste vara extra misstänksamma när det gäller vad som kan hända när man delar data som kan härröras till enskilda människor, säger Anders Åkvist, chefläkare och sammankallande i Region Halland etiska råd.

Trygg hantering kräver dock att alla - precis alla - parter är lika säkerhetsmedvetna. För ju fler som får tillgång till känsliga uppgifter - desto större är riskerna att något hamnar i orätta händer.

ANNONS