STOCKHOLM 20230529
Statsminister Ulf Kristersson på Veterandagen vid Sjöhistoriska museet, i Stockholm på måndagen.
Foto: Jessica Gow/ TT / kod 10070
STOCKHOLM 20230529 Statsminister Ulf Kristersson på Veterandagen vid Sjöhistoriska museet, i Stockholm på måndagen. Foto: Jessica Gow/ TT / kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Maria Haldesten: Frihet kostar, hedra våra veteraner bättre!

SVT borde sända direkt och fler halländska kommuner borde slå på stort. Veteranernas offer är vår trygghet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Mellanösterns ökensand. Mellanölen från Falcon. Känslan av att ha permis på toppen av Cheops-pyramiden ...

Visst kan allt detta tyckas oändligt långt borta från den trygga, gräsmattan på västkusten. Men för 88-årige Lars är minnena från Gaza extra närvarande denna veterandag. …

Insatsen var det första beväpnade utlandsuppdrag som Sverige deltog i på FN:s begäran. Det kom att följas av väldigt många fler. Och uppdragen bli mer professionaliserade.

Lars var dock en helt vanlig 22-åring, som gick från jobbet på bank till frivilliguppdrag i fredens tjänst 1957-58.

Eric Brennelid, Översergeant på Lv6, var däremot yrkessoldat när kallelsen kom 2017.

ANNONS

– Den grupp jag jobbade med fick besked om att vi behövdes i Mali. Inom loppet av tre veckor började vår enhet flyttas dit. Själva inställningen kändes lika självklar som vilken annan placering som helst , jag hade sökt till försvarsmakten för att jag ville göra en insats för nationen och internationellt, säger han.

På veterandagen för han fanan i vår garnisonstad, under minnesceremonin som inkluderar kransnedläggning vid minnesstenen i Norre Katts Park.

En liknande minnessten finns i Varberg.

– Kanske kommer man vilja gå hit på Veterandagen. Alla soldater som rest ut i FN-tjänst har oturligt nog inte kommit hem, och många har jobbiga minnen med sig hem som behöver bearbetas, sade Ann-Charlotte Stenkil (M) vid invigningen 2021.

Fredsinsatsernas höga pris bör inte underskattas. Och omhändertagandet av våra veteraner lämnade alltför länge, alltför mycket att önska.

– På den gamla tiden, när det var många frivilliga, såg det annorlunda ut. I dag ingår debriefing och psykologsamtal efter alla större insatser. Det är helt andra krav vad gäller arbetsgivaransvaret, säger Eric Brennelid.

Hedersbetygelserna – och respekten för vad FN-soldaterna har offrat för fred och säkerhet – bör dock vara desamma. Men även om veterandagen sent omsider blivit både statsceremoni (2012) och flaggdag (2018), finns skäl att efterlysa ett större engagemang från samhällets sida.

ANNONS

Frågan om varför SVT inte sänder från dagen har fortfarande inte fått tillfredsställande svar. Att Försvarsmakten sänder på youtube är ingen ursäkt.

Veterandagen är inte bara en minnesdag som angår dem som deltagit i insatser - den angår oss alla: "För att demokratin är skör. För att medmänsklighet måste hävdas. För att frihet kostar", som det står vid minnesmonumentet i Stockholm.

Ändå tycks veteranfirandet , på de flesta håll, vara ytterst begränsat. Medan Göteborgs kommun slår på stort – med flyguppvisning och tal av både landshövding och kommunfullmäktiges ordförande – förblir dagen en angelägenhet för de närmast inblandade på de flesta håll. Varberg – som stolt brukar framhålla sin fredstradition – är inget undantag.

Men för dem som samlas för att skåla för fred och kamrater, kommer ett vittnesmål att begrunda:

– Det var bara ett bryggeri som var beredda att skicka öl mot faktura till Gaza. Alla andra ville ha betalt på förhand, berättar Lars.

Därför blev de förfinade dropparna källvatten från Falkenberg en given törstsläckare i öknen.

Statsministern på veterandagen 2023.

ANNONS