Förläng ordningsvaktsutbildningen!

En 10-dagars kurs är inte tillräckligt för att få befogenhet att bruka våld.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 5/2. En kvinna skriker panikslaget. Två ordningsvakter har henne under vardera arm och släpar ut henne ur tunnelbanevagnen. Den gravida magen blottas för alla att se, under tröjan som i tumulten åkt upp. Hennes femåring gråter hysteriskt, med handen fastklamrad vid sin mammas jacka. En tredje vakt leder bort flickan, medans hans två kollegor pressar ner modern mot en bänk. Magen först. En av vakterna lägger upp ett knä på bänken och pressar sedan ner sin tyngd över kvinnan. ”Min mage!” gråter hon förtvivlat. ”Min mage!”.

Få kan ha undgått videon på höggravida Jeanine som förra torsdagen avvisades från Stockholms tunnelbana. På videon syns det inte mindre än sju ordningsvakter som omringar den gråtande kvinnan som sitter på perrongens smutsiga golv. Det får en att fråga sig vad Jeanine kan ha gjort, för att ha motiverat ett sådant ingripande. Var hon beväpnad? Sålde hon droger i tunnelbanan? Nej, Jeanine hade inte kunnat uppvisa resebevis under kontroll.

ANNONS

Det spelar ingen roll om hon hade biljett.Det spelar ingen roll om hon inte hade biljett. Man trycker inte ner en gravid kvinna på mage

Man. Trycker. Inte. Ner. En. Gravid. Kvinna. På. Mage.

Våldet kan inte motiveras. Argumentet ”betalar man inte får man skylla sig själv” bärning är lika med noll. Detta är Sverige. Ett barn ska inte behöva ta skada på grund av förälderns handlingar. Ett ofött foster kan inte värja sig mot någonting.

Detta är inte första gången svenska ordningsvakter blivit kraftigt kritiserade. För bara några veckor sedan blev en ordningsvakt polisanmäld efter att ha dunkat en 12 årig pojkes huvud i golvet på Kista galleria. 2015 höll en annan ordningsvakt för munnen och dunkade ner en 9 årig pojkes huvud i golvet på Malmö station. Idag kan man som höggravid kvinna inte räkna med att ens ofödda barn är fredat. Detta är oacceptabelt.

En ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter; att avvisa, avlägsna eller omhänderta en person som stör den allmänna ordningen eller utgör omedelbar fara för densamma, samt att gripa en person som håller på att begå ett brott med fängelse i straffskalan. Dessa befogenheter ska dock ske med minsta möjliga våld, vilket tydligt framgår av 8 § ordningsvaktslagen samt 8 § polislagen.

ANNONS

För att bli ordningsvakt idag behöver man genomgå en grundutbildning samt få ett förordnande från Polismyndigheten. Grundutbildningen kan genomgås hos polisen eller hos en av de fyra auktoriserade utbildningsföretag som polismyndigheten beviljat tillstånd för. Hos polismyndigheten är utbildningen 10 dagar lång. Jämför man ordningsvakternas befogenheter – att avvisa, avlägsna, omhänderta och gripa – med polisen som har densamma blir utbildningstiden absurd. Polisutbildningen är två år heltidsstudier, men ordningsvakter får våldsmonopol efter 10 dagars utbildning, ett fystest och en intervju.

Efter händelsen i Stockholms tunnelbana förra veckan har flera ordningsvakter valt att träda fram med sina vittnesmål om branschen. Jenny Bengtsson som har arbetat i yrket sedan 2016 berättar för Expressen om en utbredd machokultur och okunskap. Om en utbildning som är alldeles för kort och ytlig, och ett slutprov i batong där alla bara skulle slå på en fullt bepansrad instruktör. Om personer som söker sig till branschen mer för adrenalinkickar än för att faktiskt hjälpa människor. En annan är Jannika Navjord, ordningsvakt och författare, som berättar om att det råder en tystnadskultur i branschen om att kritiskt vilja och våga diskutera fallen. "Många kollegor tycker att jag gör fel som uttalar mig kritiskt offentligt, men jag tycker att vi måste ta dessa samtal i öppna rum så alla kan delta, lära sig, förklara och ifrågasätta", uppger hon för Metro. Efter flertalet uppmärksammade exempel på övervåld är Jenny, Jannika och andra goda krafter i branschens röster oerhört viktiga att lyfta .

ANNONS

10 dagars utbildning i utbyte mot våldsmonopol duger inte. Som ordningsvakt ska man inte bara kunna svinga runt en batong, men ha en analytisk och social förmåga, ett lugn och en genuin strävan att hjälpa allmänheten. Detta är inget man kan lära sig på 10 dagar, och det är inte heller något som kan bedömas ha under densamma. Att förlänga utbildningen är direkt nödvändigt för att såväl höja kvalitén på det utförda arbetet som säkerheten på våra allmänna platser.

ANNONS