Katarina Erlingson: Förakt bakom brutal neddragning

På latinkursen hos Folkuniversitetet i Varberg lär sig deltagarna av varandra, som HN skrev för ett drygt år sen. "Det har blivit en social gemenskap", som kursledaren sa. Det kan bli slut med det nu, när regeringen i sin budget för nästa år drar ner anslagen till folkbildningen radikalt. "Det är ekonomisk vinter", rabblade kulturministern likt alla hennes kollegor i regeringen när budgeten presenterades.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det verkar finnas en nedlåtande syn gentemot studiecirklar och folkbildning hos vissa av ministrarna. Utbildningsministern försvarade förslaget häromveckan med att det är viktigare att satsa pengar på yrkesutbildningar i stället för matlagningskurser. Ordvalet tyder på att Mats Persson (L) inte förstår vad studieförbunden gör. Att laga mat kan ju faktiskt leda till både arbete och integration.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) verkar inte särskilt nedlåtande gentemot folkbildningen, men risken är att hon, som alltför många andra, inte förstår studieförbundens viktiga roll i samhället.

-Bildning borde vara en allemansrätt, sa kulturministern vid ett möte med ledarskribenter.

Och det låter ju bra, men den "ekonomiska vintern" lägger is över studieförbunden och det kan få långtgående konsekvenser.

ANNONS

I en tid när det är allt viktigare att vi har ett starkt civilsamhälle, där vi behöver aktiva och engagerade personer i städer och småorter, då kan det slå tillbaka med dessa nedskärningar. Ofta är studieförbundens verksamhet betydligt viktigare på landbygden än i städerna. Tre professorer i vuxenpedagogik vid Linköpings universitet skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att "den brutala neddragningen av anslaget till studieförbunden drabbar landsbygd och pensionärer extra hårt."

De högutbildade pensionärerna på latinkursen i Varberg har kanske möjlighet att betala för kursen även framöver, men de lågavlönade eller arbetslösa kan knappast lägga pengar på studiecirklar. De går miste om ökad kunskap och gemenskap med andra.

Regeringen missar att civilsamhället kan bidra till minskad kriminalitet och ökad trygghet. Parisa Liljestrand uttrycker att bildningsidealen kan öppna dörrar till samhället för dem som lever i utanförskap, men vad hjälper det i en SD-stödd regering?

Regeringens hårda retorik och politik verkar vara ett självändamål för att hålla stödpartiet Sverigedemokraterna nöjt. Man kan misstänka att "den ekonomiska vintern" får tjäna som förevändning för att uppnå en politik som SD vill ha. Folkbildningen är grunden för social gemenskap och att människor ska lära sig tänka fritt och större. Det kan vara ett allvarligt hot gentemot ett parti som vill att människor ska gå i takt i både bildlig och bokstavlig bemärkelse.

ANNONS

Läs mer: Här är gänget som talar bra latin

ANNONS