Ministrar på Maldiverna demonstrerar var framtidens politikmöten kan tvingas hållas.
Ministrar på Maldiverna demonstrerar var framtidens politikmöten kan tvingas hållas. Bild: Mohammed Seeneen AP/TT

Maria Haldesten: FN:s klimatlarm är allvar - ingen HBO-skräckis

Falkenbergspolitikerns barnbarn kan glömma drömresa till Maldiverna - om havshöjningen fortsätter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Fler översvämmade källare och fler sättningar i våra hus. Det är några konsekvenser av klimatförändringarna som vi tvingas räkna med även i Halland. Ändå kan vi skatta oss lyckliga i jämförelse med vissa länder.

Falkenbergs förra kommunstyrelseordförande kom nyligen tillbaka från ett land som hennes barn-barn kanske aldrig kommer att kunna besöka.

- Att vara stadsplanerare i Falkenberg är inget mot hur det är på Maldiverna. Deras utmaningar är enorma, konstaterar Mari-Louise Wernersson.

Landet tvingas lägga nära en tredjedel av sin budget på klimatanpassning. Murar byggs, nybyggda höghus planeras med tomma bottenvåningar och man har påbörjat evakuering till en konstgjord, högre ö.

ANNONS

– Förut har jag aldrig varit på ett hotell där man har flytväst på rummet. Det säger en del. Ö-gruppen ligger så oskyddad, det finns inget som tar emot om naturens krafter slår till, säger Mari-Louise Wernersson.

Vetskapen att alla ö-gruppens skyddsåtgärder kan vara förgäves, om klimatlarmen inte hörsammas, är djupt sorglig.

– Vi kan minska utsläppen. Och avfallshanteringen borde förbättras, säger en mamma på Maldiverna i en SVT-intervju med anledning av måndagens larmrapport från FN:s klimatpanel.

Likt ett eko från andra sidan jorden understryker även Mari-Louise Wernersson vikten av en klokare resursåtervinning.

- Tyvärr blir vi konsumenter lurade. Det finns ingen garanti för att allt som samlas in blir återanvänt. Vi bränner alldeles för mycket plast, markerar Mari-Louise Wernersson.

Och i en tid av kris, krig och ökad polarisering finns heller ingen absolut garanti för att viktiga klimatavtal respekteras ens av de nationer som undertecknat dem. Ett orosmoment är att de så kallade klimatskeptikerna vunnit mark - även i svensk politik.

Visserligen konstaterar Klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) att det inte räcker med att minska användningen av fossil energi, utan att vi måste sluta helt. Men hur många steg kan tas i rätt riktning när regeringsmakten vilar på ett parti som rycker på axlarna åt veckans larmrapport - och köper röster med bensinrabatt?

ANNONS

- Om vi gör något nu kan vi fortfarande säkra en dräglig hållbar framtid för alla, markerade IPCC:s ordförande Hoesung Lee och försökte ingjuta hopp.

Men då måste vi kavla upp ärmarna. Vi måste sluta att betrakta Fridays for future- demonstrationer som ett pittoreskt inslag i gatubilden i Varberg - för att i stället lyssna och göra mer.

Behovet av att påskynda energiomställningen till mer förnybart är skriande uppenbart. Men det finns alltså många fler steg som kan tas - som att konsumera smartare.

Ät biff som en äldre svensk i stället för en vulgär amerikan. Hantera dina kläder så att de kan gå i arv - likt i den brittiska överklassen. Och låt reparera mera - samt efterfråga exempelvis vitvaror som faktiskt går att laga. Att alltför många produkter är gjorda för att gå sönder och slängas är egentligen bisarrt.

ANNONS