Katarina Erlingson: Fegt av Svensson försöka stoppa hållbar utredning

Har Per Svensson (S) helt tappat det? Eller åtminstone sitt engagemang för hållbarhetsfrågor som han tidigare till synes har gett uttryck för. Hur kan man rösta nej till att göra evenemangen i Falkenberg mer hållbara? Det är faktiskt obegripligt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Per Svensson är rädd för att det kommer färre evenemang till Falkenberg om kommunen ställer högre krav på hållbarhet. Visst är evenemang viktiga men hårdare krav behöver inte betyda att evenemangen flyttar någon annanstans. Allt handlar om dialog och samförstånd.

I den nya politiska viljeinriktningen som kommunfullmäktige fastställde i stor politisk enighet runt midsommar är ett av de tre målen att Falkenberg ska vara ett föredöme inom hållbarhet och trygghet. Vackra ord förpliktigar, inte minst för den som är kommunstyrelsens ordförande. Att inte ta kliv framåt när det gäller hållbarhetsfrågor är i princip detsamma som att backa bandet några år; det händer så mycket i omvärlden och ökad hållbarhet behöver inte inkräkta på några andra mål. Det verkar tyvärr inte Per Svensson och hans kollegor i Socialdemokraterna förstå.

ANNONS

Näringslivsdagen i våras hade kunnat vara ett föredöme i hållbarhet, men man tog inte chansen. Det var genomgående engångsmaterial, det var flaskvatten, det var obefintlig sopsortering. Om man inte plockar de lägst hängande frukterna först kan de vackra orden aldrig bli verklighet.

Wheels and wings är tydligen ett skötebarn för Socialdemokraterna. Men även hos den typen av evenemang borde det gå att förbättra hållbarheten steg för steg. Även om de flesta bilarna släpper ut stora mängder avgaser borde man kunna uppmuntra de bilintresserade till ett mer hållbart beteende. Och kanske bygga om bilarna, vilket HN:s politiska redaktör kunde berätta om i en intervju med en som byggt om sin amerikanare till eldrift.

Det är bakåtsträvande, ja rentav fegt, av Per Svensson att i det här skedet stoppa vidare utredning kring vad kommunen kan göra för att skapa hållbara evenemang.

– Vi tror att det blir fel om vi ställer hårdare hållbarhetskrav, att vi då får färre evenemang som är så viktiga för staden. Jag tycker att det är mycket symbolpolitik över det här, säger Per Svensson.

Det är snarare Socialdemokraterna med Per Svensson i spetsen som driver symbolpolitik när man försöker hindra en relevant utredning över vad som faktiskt kan göras. Om utredningen kommer fram med oacceptabla förslag får väl Per Svensson säga nej till dem då - att inte ens våga höra förslagen är snudd på tjänstefel av kommunens högsta politiker.

ANNONS

Evenemang, vilka det än är, måste i möjligaste mån bidra till att kommunens mål kan bli verklighet. Det är så det måste vara i en kommun som vill vara föredöme.

Läs mer: Näringslivet Fbg ansträngde sig inte

ANNONS