Maria Haldesten: Falkenbergs kommun bör larma alla föräldrar

Avfärda inte Vejp-vågen som ungdomligt smygrökande. Kopplingen till hot och kriminalitet måste få alla på fötter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Varningarna från Tullbroskolan träffar som ett knytnävsslag i magen: Alla föräldrar ska vara oroliga. Just deras barn kan ha hamnat i en ond cirkel och blivit indragna i illegala nätverk – på grund av ett explosionsartat sug efter vejps.

Den ljusskygga handeln är något helt annat än den smygrökning, eller smygsnusning, som en del föräldrar kanske känner igen från sin egen ungdom.

I Falkenberg – och många fler städer – handlar det även om bötning, kapade skolskåp och en hotkultur som speglar den kriminella världen.

– De får skit om de golar och det finns påhittade skulder. Oron är att de inte kan ta sig ur detta. De är ju rädda. Jätterädda, berättar en förälder vars barn blivit indraget i vejpträsket.

ANNONS

Rektorn hymlar – tack och lov – inte om vad det handlar om

– När vi började förstå hur businessen runt omkring vejpandet fungerar insåg vi att det här är kriminalitet på riktigt. De testar vilka som fungerar som säljare, säger Ulf Nyborg.

Förr talades det ofta om cannabis som inkörsport till att testa tyngre droger. I Falkenberg talas det nu om att vejps har blivit inkörsport till gängkriminalitet. Och att döma av vittnesmålen är det ett utbrett problem, som avslöjats där man minst anar det.

I nästa vecka ska alla föräldrar på Tullbroskolan kallas till möte med polis och socialtjänst. Det är utmärkt. Men problemet är inte begränsat till en skola. Tullbroskolan har förmodligen bara varit mer på hugget.

Problemet är heller inte begränsat till Falkenberg. Exempelvis Uddevalla har liknande erfarenheter – och även där har man konstaterat att problemet finns i alla sociala miljöer. I höstas varnade kommunpolisen i Uddevalla för att vejps blivit en inkörsport till både knark och tyngre kriminalitet. Lättpåverkade ungdomar dras in härvor som det kan vara svårt att ta sig ur.

Därför skickade polis, socialtjänst och skola ut mejl till samtliga vårdnadshavare i Uddevalla - och varnade för att gäng börjat rekrytera skolelever för att sälja vejps.

ANNONS

Falkenberg bör ta ett liknande, brett grepp om problemet. Med ökad medvetenhet kan föräldrar, skola, socialtjänst och polis förhoppningsvis samverka bättre – och förhoppningsvis få stopp på den illegala handeln. …

Det vore också rimligt att bjuda in beroendeforskare, exempelvis från närliggande Göteborgs Universitet. I höstas varnande en docent från GU i Sveriges Radio för att de söta smakerna aktiverar hjärnans belöningssystemen starkare än "vanliga" e-cigaretter. Vidare kan forskning numera visa att e-cigaretter påverkar blodkärl, lungor och hjärta likt tobaksrök.

Man ska dock inte vara naiv att tro att det bara räcker med information och samtal. Att en elev, med hot om våld eller utpressning, fixar springpojkar, lagerhållning med mera är oerhört allvarligt. Och brott som begås inom skolans väggar måste förstås anmälas.

ANNONS